Comitetul de politică monetară al Băncii Centrale a Rusiei a organizat o reuniune extraordinară marți, în cadrul căreia a fost luată decizia de a crește rata dobânzii de referință cu 350 de puncte de bază, ajungând la 12%. Această hotărâre a fost adoptată în regim de urgență pentru a contracara declinul monedei rusești, rubla, în urma unui apel public din partea Kremlinului de a strânge politica monetară, conform informațiilor furnizate de Reuters.
Reuniunea excepțională a Comitetului de politică monetară de la Banca Centrală a Rusiei a avut loc cu o zi după ce rubla a trecut peste pragul de 100 de ruble pentru un dolar, afectată de impactul sancțiunilor impuse de țările occidentale asupra balanței comerciale a Rusiei, precum și de majorarea cheltuielilor militare ale acestei țări.
Maxim Oreshkin, consilierul economic al președintelui Vladimir Putin, a atribuit deprecierea rublei politicii monetare relaxate a Băncii Centrale a Rusiei. La scurt timp după declarațiile lui Oreshkin și în timp ce valoarea monedei rusești se apropia de pragul de 102 ruble pentru un dolar, Banca Centrală a Rusiei a anunțat organizarea urgentă a unei reuniuni a Comitetului de politică monetară.
Banca Rusiei a subliniat într-un comunicat emis la finalul ședinței de politică monetară că "presiunile inflaționiste se acumulează" și că decizia a fost luată în vederea limitării riscurilor ce planează asupra stabilității prețurilor.
Cea mai recentă majorare de urgență a ratei dobânzii de politică monetară a Băncii Centrale a Rusiei a avut loc în luna februarie a anului 2022, atunci când rata de bază a fost majorată la 20%, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Ulterior, Banca Rusiei a redus gradual costul creditului la 7,5%, pe măsură ce presiunile inflaționiste s-au diminuat în cea de-a doua jumătate a anului 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.