În iunie, SNB a surprins pieţele, după ce a majorat dobânda la minus 0,25%, de la minus 0,75%, nivel stabilit în 2015. Este prima creştere a dobânzii din septembrie 2007.
Preşedintele SNB, Thomas Jordan, a explicat că situaţia inflaţiei în Elveţia ar putea determina instituţia să intervină din nou. "Noile previziuni privind inflaţia arată că ar putea fi necesare noi majorări ale dobânzii în viitorul apropiat", a avertizat preşedintele SNB.
În iunie, rata inflaţiei în Elveţia a atins 3,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 29 de ani, depăşind aşteptările economiştilor. Este pentru prima dată din 2008 când inflaţia depăşeşte 3% şi a cincea lună consecutiv în care inflaţia este peste ţinta SNB, de 0-2%.
Banca Naţională a Elveţiei a revizuit în creştere estimările privind inflaţia în 2022, la 2,8%, de la un nivel de 2,1% previzionat în martie. În 2023 şi în 2024 inflaţia ar urma să se situeze la 1,9%, respectiv 1,6%, după ce, în martie, prognoza un nivel de 0,9% în 2023 şi în 2024.
Publicaţia Schweiz am Wochenende susţine că Banca Naţională a Elveţiei să majoreze dobânda cu 50 puncte de bază la reuniunea din 22 septembrie, deşi situaţia încă s-ar putea schimba până în acel moment.
Dacă inflaţia va creşte şi mai mult, este posibil ca SNB să majoreze dobânda cu 75 puncte de bază, precizează ziarul elveţian.
Unii analişti spun că SNB ar putea creşte dobânda înainte de 22 septembrie, mai aproape de planificata majorare a BCE, care ar putea avea loc la reuniune de politică monetară de joi.
Întrebat de informaţiile din Schweiz am Wochenende, un purtător de cuvânt al SNB a declarat că nu comentează în privinţa speculaţiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.