Instituţia a menţinut dubla strategie privind ratele negative ale dobânzilor şi intervenţiile pe pieţele valutare pentru a opri aprecierea francului elveţian.
Banca Naţională a Elveţiei a păstrat joi la minus 0,75% rata dobânzii şi cea pentru depozitele constituite la SNB, o decizie aşteptată de toţi economiştii intervievaţi de Reuters.
Sunt bani la buget pentru dublarea alocațiilor! Cine face această afirmație
SNB a precizat că va menţine politica sa monetară ultra-expansionistă pentru a atenua "influenţa puternică" a pandemiei asupra evoluţiilor economice, deşi impactul nu este atât de sever cum s-a estimat anterior.
Rata inflaţiei în Elveţia ar urma să revină în teritoriu pozitiv anul viitor, la un nivel de 0,1%, urmând să urce la 0,2% în 2022.
De asemenea, SNB a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei, anunţând că se aşteaptă acum la un declin de 5% anul acesta, faţă de o scădere de 6% previzionată în iunie. În plus, Banca Naţională a Elveţiei previzionează o redresare robustă a economiei globale în trimestrul trei din 2020.
Francul elveţian încă este "supraevaluat", a avertizat SNB, care a dat asigurări că este pregătită să intervină pe pieţele valutare pentru a rezolva problema.
Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al ţării. Aceste evoluţii forţează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului şi a proteja economia ţării dependentă de exporturi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.