"Art.12 din Legea 312/2004 precizează că BNR are dreptul exclusiv de emisiune; respectiv, Banca Naţională a României este unică instituţie autorizată să emită însemne monetare, sub formă de bancnote şi monede, ca mijloace legale de plată pe
teritoriul României.(...) Prin urmare, statutul funcţional al acestei entităţi ar trebui clarificat. În cazul în care Sibcoin este o monedă, în sensul definit de lege, considerăm că emiterea ei nu este în conformitate cu legislaţia în vigoare. De asemenea, precizăm că, până la acest moment, Banca Naţională a României nu a primit nicio solicitare de informaţii referitoare la emiterea de însemne monetare", se menţionează în răspunsul BNR la solicitarea AGERPRES.
Conform Legii nr. 312 din 28 iunie 2004, privind Statutul Băncii Naţionale a României, printre principalele atribuţii ale BNR se numără "emiterea bancnotelor şi a monedelor ca mijloace legale de plată pe teritoriul României".
Consorţiul Regiunii Gastronomice Sibiu anunţa, în urmă cu două săptămâni, pe pagina oficială de Facebook, că Sibiul este prima regiune din România care îşi va lansa o monedă locală, Sibcoinul, în 21 noiembrie, la Bucureşti, această monedă urmând să fie folosită pe durata anului 2019, când judeţul va fi Regiune Gastronomică Europeană.
Luni însă, Consorţiul a anunţat că SibCoin-ul nu este, de fapt o monedă, ci un suvenir, după ce a apărut în presă informaţia conform căreia ar fi ilegal să se lanseze o monedă locală, cu care să se facă plăţi.
Ar trebui menționat și faptul că numele a fost ales absolut nefericit deoarece deja există și o croptomonedă cu acest nume Sibcoin (Siberian Chervonets).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.