Experții economiști ai Băncii Mondiale au făcut o analiză a situației din țara noastră din care reiese că în ultimii 5 ani situația economică din România nu a progresat foarte mult. Conform aceluiași raport creșterea economică din țara noastră se manifestă în special la nivel de consum, a transmis România TV.
Politicul, țapul ispășitor
Liderii europeni au analizat și situația politică și schimbările care au avut loc la nivelul Guvernului. Ca atare, conform datelor furnizate de Banca Mondială, luptele interne și schimbările de la nivelul coalițiilor de guvernare au creat un vid, au demoralizat funcționarii publici și au diminuat capacitatea instituțională de a se realiza reforme pe teren mediu și lung.
Totodată, încrederea scăzută în stat și în capacitatea instituțiilor publice de a furniza servicii a frânat și mai mult progresul și nu în ultimul rând instabilitatea politică a alimentat percepția că politicienii își urmăresc în primul rând interesele în detrimentul nevoilor pe care le au oamenii.
Economia românească, influențată de criza internațională
Potrivit sursei citate, în ultimele două decenii, România a făcut progrese impresionante în ceea ce privește creșterea performanței și prosperității economice. Cu toate acestea, pandemia COVID-19 și invazia Rusiei în Ucraina au pus la încercare rezistența economiei românești și au exacerbat vulnerabilitățile structurale ale acesteia, în special în ceea ce privește sărăcia și disparitățile în materie de oportunități economice, diferențele mari și persistente între femei și bărbați în ceea ce privește participarea la forța de muncă și ocuparea forței de muncă, deficitele fiscale și de cont curent în creștere, precum și constrângerile instituționale semnificative care împiedică utilizarea eficientă a resurselor.
Creșterea economică a României a fost robustă în 2022, de 4,8 %, determinată de un consum privat puternic și de o relansare a investițiilor. Perspectivele economice sunt moderate de repercusiunile războiului din Ucraina și a situației interne iar riscurile sunt înclinate în sens descendent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.