Astfel, estimările Băncii Mondiale sunt acum mai bune faţă de cele avansate în luna aprilie, într-un alt raport, când instituţia financiară internaţională arăta că România va consemna un avans modest de 1,9% în acest an.
Faţă de ediţia din ianuarie a raportului Global Economic Prospects, estimările BM sunt în scădere semnificativă în condiţiile în care, la momentul respectiv, organizaţia anticipa un avans de 4,3%, potrivit Agerpres.
Pentru 2023, Banca Mondială prognozează o expansiune de 3,7% a PIB-ului României, faţă de un avans de 3,8% previzionat în ianuarie, iar pentru 2024 o creştere de 3,9%.
Estimările altor instituții
De menționat că, la sfârșitul lunii mai, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere estimarea de creştere a economiei româneşti pentru acest an. Este vorba despre o scădere cu 1,4 puncte procentuale, de la 4,3% cât previziona anterior la 2,9%.
În varianta de primăvară a Prognozei pe termen mediu, CNSP arată că suprapunerea şocurilor (contextul geopolitic, majorările succesive ale preţurilor la energie şi alterarea lanţurilor globale de aprovizionare) accentuează riscurile şi incertitudinile asupra economiei, afectând totodată aşteptările pe termen scurt şi comportamentul mediului de afaceri.
Estimările publicate de CNSP sunt în linie cu previziunile instituţiilor financiare internaţionale care au revizuit în scădere semnificativă ţintele de creştere ale economiei româneşti în acest an.
Citește și Ședință de Guvern: Decizii importante pentru români pe masa Executivului
Astfel, FMI estima, recent un avans de 2,2% pentru 2022, de la 4,8% cât indica în toamnă, în timp ce Banca Mondială a indicat o creştere chiar mai modestă pentru PIB-ul României, de 1,9%.
Pe de altă parte, potrivit estimărilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), economia României ar urma să înregistreze un avans de 2,5% anul acesta şi de 3% anul viitor. Instituția financiară şi-a înrăutăţit estimările privind evoluţia economică a României în 2022 şi în 2023. Față de previziunile din martie, estimările au scăzut cu 0,3% pentru 2022, respectiv 1,2% pentru 2023.
La rândul său, previziunile actuale ale Băncii Naționale a României arată că PIB-ul va crește cu 2,5% în acest an, cu balanța riscurilor înclinată în sens negativ. Creșterea e condiționată de evoluția războiului și de alte presiuni legate de aprovizionare. În 2023, persistența presiunilor inflaționiste, scăderea cererii și problemele din lanțurile de aprovizionare ar urma să limiteze creșterea la o prognoză de 3,0%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.