Avertismentul este cuprins într-un rezumat al raportului bianual "Global Economic Prospects", care urmează să fie publicat marți și care este prezentat pe site-ul Open Knowledge Repository al grupului.
Chiar și în lipsa unei noi crize, se așteaptă ca în acest an creșterea globală "să încetinească brusc, reflectând înăsprirea sincronă a politicilor menite să limiteze inflația foarte ridicată, înrăutățirea condițiilor financiare și perturbările continue cauzate de invazia Rusiei în Ucraina", a precizat Banca Mondială.
Sunt necesare "eforturi urgente la nivel mondial și național" pentru a atenua riscul unei astfel de încetiniri, precum și al dificultăților legate de îndatorare în economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare (EMDE), unde se așteaptă ca avansul investițiilor să rămână sub media ultimelor două decenii, a precizat creditorul cu sediul la Washington.
"Este esențial ca factorii de decizie politică din EMDE să se asigure că orice sprijin fiscal se concentrează asupra grupurilor vulnerabile, că așteptările privind inflația rămân bine ancorate și că sistemele financiare continuă să fie rezistente", a spus acesta.
Solicitări similare au fost formulate de bancherii centrali din întreaga lume, care măresc agresiv ratele dobânzilor pentru a atenua presiunile asupra prețurilor, în timp ce guvernele sprijină întreprinderile și gospodăriile prin limitarea costurilor energetice.
Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a început anul 2023 cu un avertisment potrivit căruia lumea se va confrunta cu "un an greu, mai greu decât cel pe care îl lăsăm în urmă". O treime din economia mondială va fi în recesiune, deoarece SUA, UE și China încetinesc simultan, a declarat ea în cadrul emisiunii "Face the Nation" de la CBS, într-un interviu difuzat la 1 ianuarie.
Viitorul lumii, descris de Nouriel Roubini. ”Dr. Apocalipsă” nu se dezminte
Economistul american Nouriel Roubini, cunoscut și ca ”Dr. Doom” pentru previziunile sale sumbre, avertizează în privința riscului ca economia mondială să se confrunte cu ”mama tuturor crizelor” generate de datoriile acumulate.
În opinia profesorului american, inflația va fi de lungă durată, de vină fiind războiul din Ucraina, dar și alte potențiale conflicte, revoluția roboților și alte trei nenorociri cu care se va confrunta economia globală.
"Inflația a crescut în ritm galopant pe parcursul întregului an 2022, atât în economiile avansate, cât și pe piețele emergente. Tendințele structurale sugerează că problema va fi mai degrabă una seculară decât tranzitorie", estimează Nouriel Roubini, într-un editorial recent pentru Project Syndicate.
În Statele Unite, dar și în alte țări ale lumii, acest lucru vine după un 2022 dificil, în care prețurile au atins, la unele produse, un maxim al ultimilor 41 de ani, astfel că inflație rămâne mult peste ținta de 2% stabilită de Rezerva Federală americană. În opinia lui Roubini, este puțin probabil ca Băncile Centrale din întreaga lume să reducă inflația fără a provoca o recesiune severă, ceea ce ar putea însemna probleme pentru sistemul financiar global, având în vedere că multe gospodării, bănci și guverne sunt puternic îndatorate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.