Ministerul a precizat într-un comunicat că finanțarea a constat într-un împrumut de 1,086 miliarde de dolari de la Banca Mondială, un grant de 190 de milioane de dolari din partea Norvegiei, un grant de 50 de milioane de dolari din partea Statelor Unite și unul de 20 de milioane de dolari din partea Elveției, conform Reuters.
De asemenea, Ministerul a precizat că fondurile vor fi folosite pentru a compensa parțial cheltuielile din bugetul de stat ucrainean care nu sunt legate de securitate și apărare, inclusiv plățile sociale și plățile către angajații serviciului de urgență al statului.
"Asistența financiară internațională este o contribuție semnificativă la menținerea stabilității economice a Ucrainei și ne permite să asigurăm cheltuielile sociale prioritare în timpul războiului", a declarat ministrul ucrainean de Finanțe, Serhiy Marchenko.
Banii promiși de SUA și EU întârzie
Ucraina are nevoie anul viitor de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru menţinerea stabilităţii financiare, potrivit unei estimări a Fondului Monetar Internaţional (FMI) publicate miercuri de Ministerul ucrainean de Finanţe, relatează agenţia EFE.
Sosirea "la timp" a ajutorului financiar oferit Ucrainei de partenerii internaţionali este "vitală" pentru a menţine pe linia de plutire economia acestei ţări în timp ce continuă agresiunea militară rusă, a subliniat ministrul ucrainean de finanţe, Serhii Marcenko.
Ucraina încheie anul 2023 într-o stare de incertitudine asupra ajutorului financiar promis de acum înainte de SUA şi UE.
În SUA, un nou pachet de asistenţă financiară de 61,4 miliarde de dolari destinat Ucrainei şi pentru care preşedintele democrat Joe Biden a cerut aprobarea Congresului este în continuare blocat de republicani, care le cer democraţilor, în schimbul aprobării lui, sporirea măsurilor împotriva migraţiei ilegale.
În acest timp, nici UE nu a reuşit să aprobe un nou ajutor financiar pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani cerut de Comisia Europeană, după ce Ungaria s-a opus la summitul european de săptămâna trecută, dar discuţiile vor continua şi un nou summit este convocat pentru 1 februarie.
Ministrul ucrainean de finanţe a mai menţionat că suma ajutorului financiar extern de care ţara sa are nevoie anul viitor a scăzut cu aproximativ 4 miliarde de dolari faţă de estimările anterioare, în urma "măsurilor de maximizare a veniturilor la buget, activării pieţei interne a creditelor" şi diminuării unor cheltuieli publice. Ministrul Serhii Marcenko a subliniat că Ucraina are nevoie de asistenţă externă pentru acoperirea cheltuielilor sociale, întrucât bugetul este axat pe acoperirea cheltuielilor militare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.