Banca centrală a Turciei a lăsat ratele dobânzilor neschimbate pentru a cincea lună, prelungind o pauză care are un cost ridicat pentru liră.
Comitetul de politică monetară, condus de guvernatorul Sahap Kavcioglu, a menținut rata repo de referință pe o săptămână la 14%.
Lira și-a extins scăderea după această decizie și se tranzacționa cu 0,4% mai jos, la 16,4215 pentru un dolar, la ora 14:01, la Istanbul.
Ratele profund negative - atunci când este luată în calcul inflația - au fost un factor cheie al deprecierii, alături de o revenire globală a prețurilor materiilor prime și o reducere a rezervelor internaționale. Moneda turcească are cea mai slabă performanță din piețele emergente până acum în 2022, cu o pierdere de aproximativ 19% față de dolar.
Nu se întrevede prea multă ușurare pentru liră, deoarece banca centrală rămâne fixată pe un curs extrem de relaxat. Kavcioglu, numit guvernator după ce președintele Recep Tayyip Erdogan l-a înlăturat pe predecesorul său pentru că a înăsprit prea mult politica monetară, a semnalat că Turcia nu avea nevoie să crească ratele doar pentru că alte bănci centrale fac acest lucru.
Susținută de mult timp de Erdogan, teoria conform căreia ratele mai mari alimentează creșterile de prețuri este contrară ipotezelor din manualele susținute de bancherii centrali din întreaga lume. Guvernul turc susține politica de rate scăzute a lui Kavcioglu pentru a stimula creșterea economică, și mai ales cu puțin peste un an înainte de alegeri.
În locul unor rate mai mari, Turcia s-a bazat pe intervenții pe ușa din dos și pe introducerea unor garanții de stat pentru unele conturi bancare pentru a-i proteja pe deponenți de lira slabă.
Ankara, despre aderarea Suediei şi Finlandei la NATO: Nu este posibil niciun progres fără măsuri
Până acum, abordarea a asigurat o perioadă de stabilitate. Kavcioglu a declarat că creșterea prețurilor de consum, în prezent la un nivel maxim al ultimilor 20 de ani de aproape 70%, ar putea începe să încetinească încă din iunie, iar dezinflația va lua amploare la sfârșitul anului.
Dar intrările în așa-numitele conturi protejate de valută au încetinit în ultimele săptămâni, iar rezervele băncii centrale au scăzut puternic, lăsând-o cu un mic sprijin pentru susținerea monedei. Excluzând swap-urile cu creditorii comerciali și alte bănci centrale, activele externe nete ale Turciei au ajuns la un nivel negativ de 63,3 miliarde de dolari, potrivit Goldman Sachs Group Inc.
De asemenea, politicile existente au făcut prea puțin pentru a aborda cauzele unei deteriorări puternice a încrederii interne care a slăbit lira. Pe măsură ce inflația crește în spirală, nemulțumirea publică față de gestionarea economiei este în creștere.
Pentru investitori, impasul Turciei cu aliații săi din NATO reprezintă o altă piedică pentru activele țării. Iar în condițiile în care prețurile materiilor prime au crescut vertiginos după invazia rusă din Ucraina, contul curent al Turciei se adâncește și mai mult în deficit, ceea ce face să crească și mai mult cererea de valută.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.