Banca Centrală a Rusiei (Bank Russia) a majorat neaşteptat dobânda de politică monetară, pentru prima dată din 2014, urmând exemplul altor bănci centrale din economiile emergente, pe fondul majorării inflaţiei şi al deprecierii rublei, transmit Reuters, DPA şi Bloomberg.
Vineri, Banca Rusiei a majorat rata dobânzii de la 7,25% la 7,50%, numai doi dintre cei 42 de economişti intervievaţi de Bloomberg estimând o creştere, restul prognozând menţinerea costului la credit. Autorităţile de politică monetară au anunţat "că vor lua asemenea în considerare necesitatea unor noi majorări".
"Ţinând cont de ce se întâmplă pe pieţele financiare, investitorii se aşteptau la unele reacţii - o combinaţie de acţiuni concrete şi cuvinte era necesară", a apreciat Valery Vaysberg, analist la Region Investment Co.
Banca Centrală a Rusiei îşi schimbă semnificativ strategia, după aproape patru ani de relaxare a politicii monetare. De la ultima sa şedinţă, în iulie, rubla s-a depreciat cu 8% faţă de euro, pe fondul tensiunilor geopolitice.
De asemenea, Banca Centrală a Rusiei a decis să suspende achiziţiile de valută pe piaţa internă până la sfârşitul anului. Aceste achiziţii aveau ca obiectiv să reducă riscul volatilităţii valutare şi influenţa sa asupra inflaţiei.
Tot vineri, Banca Centrală a Rusiei a revizuit în creştere estimările privind avansul economiei în 2010, la un interval cuprins între 1,8% şi 2,3%, a anunţat guvernatorul Elvira Nabiullina, care a dat asigurări că o expansiune mai rapidă a economiei nu va spori presiunile inflaţioniste.
Joi, Banca Centrală a Turciei a majorat semnificativ dobânda de bază, de la 17,75% la 24%, pentru a ţine sub control deprecierea lirei. AGERPRES
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.