Instituția a declarat că ar putea fi nevoie de o politică monetară strictă pentru o perioadă ceva mai lungă decât cea planificată pentru a limita inflația.
Banca centrală a declarat în luna martie că ar putea începe să reducă ratele dobânzilor în septembrie, de la nivelul maxim actual al ultimilor 16 ani.
Vineri nu a fost publicată nicio nouă prognoză. Următoarea predicție de politică monetară este așteptată pe 20 iunie.
Scăderea valorii monedei norvegiene, coroborată cu semnele de reluare a inflației în străinătate, i-a determinat pe unii analiști în ultimele săptămâni să prezică faptul că Norges Bank ar putea în cele din urmă să amâne reducerea planificată.
"Datele de până acum ar putea sugera că ar putea fi nevoie de o politică monetară restrictivă pentru o perioadă ceva mai lungă decât se preconiza anterior", a precizat Norges Bank într-o declarație.
Comisia de politică monetară a reiterat faptul că rata actuală de politică monetară de 4,5% este suficient de ridicată pentru a readuce inflația la țintă într-un orizont de timp rezonabil.
Comunicatul băncii centrale a indicat o economie mai puternică, o creștere ridicată a salariilor și o depreciere a monedei, a declarat economistul șef al Sparebank 1, Elisabeth Holvik.
"Cu alte cuvinte, probabil că nu va avea loc nicio reducere a ratei în acest an", a spus Holvik într-o notă adresată clienților.
De la precedentul anunț de politică monetară din martie, inflația a fost ușor mai mică decât se preconiza, în timp ce activitatea economică și creșterea salariilor par a fi ușor mai mari, a precizat Norges Bank.
Rata inflației de bază a Norvegiei s-a situat în martie la 4,5% în ritm anual, un minim al ultimelor 20 de luni, în scădere față de nivelul record de 7,0% înregistrat în iunie anul trecut, dar depășind în continuare obiectivul de 2,0% al băncii centrale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.