"Ipoteza noastră este că pandemia nu va înceta imediat iar introducerea generalizată a vaccinurilor nu va deveni efectivă decât la finalul lui 2021. În aceste condiţii, nivelul de activitate de la finele lui 2019 nu va fi regăsit decât la mijlocul lui 2022", a explicat guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau.
OMV și-a vândut benzinăriile din Germania! Pentru câți bani
Înaintea celui de-al doilea val al pandemiei, Banca Centrală a Franţei prognoza în luna septembrie o contracţie a economiei franceze de 8,7% în 2020, urmată de o creştere de 7,4% în 2021 şi un avans de 3% în 2022.
Conform noilor prognoze publicate luni, Banca Centrală a Franţei mizează pe un recul al PIB de 9% în acest an, ceea ce reprezintă o "recesiune foarte gravă " şi "fără precedent după cel de-al doilea război mondial", subliniază BdF. Pentru 2021 şi 2022, Banca Franţei mizează pe o redresare a economiei de 5%, urmată de un avans de aproximativ 2%, în 2023.
De asemenea, în pofida relansării economiei, Franţa ar urma să cunoască o creştere rapidă a şomajului, ca rezultat al dificultăţilor acumulate de companii. Banca Centrală a Franţei se aşteaptă ca rata şomajului să atingă un vârf de 11% în primul semestru din 2021, pentru ca ulterior să scadă până la 9% la finele lui 2022.
Guvernul de la Paris mizează pe o creştere de 6% anul următor, după o contracţie de 11% în acest an, în timp ce Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) se aşteaptă la o creştere a PIB de 6% în 2021, după o recesiune de 9,1% în acest an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.