Banca Angliei a menținut rata dobânzii la 5%, deoarece cifrele oficiale din această săptămână au arătat că există unele tendințe de creștere a prețurilor.
Aceasta decizie vine după ce, în ședința anterioară din august, BoE a redus dobânda-cheie pentru prima dată în ultimii peste patru ani, scrie Skynews.com.
FTSE, în scădere
Acțiunile britanice au început să scadă joi imediat după ce Banca Angliei a făcut anunțul, relatează Reuters.
Indicele de referință a crescut cu până la 1,3% înainte de decizia BoE, pe seama unei reduceri a ratei dobânzii de 50 de puncte de bază din partea Rezervei Federale a SUA.
Lira sterlină a atins cel mai ridicat nivel din martie 2022 după anunț, punând și mai multă presiune pe companiile din compoziția FTSE 100 orientate spre export.
Guvernatorii BoE au votat cu 8-1 pentru menținerea ratelor de referință la 5%, deși guvernatorul Andrew Bailey a declarat că scăderea presiunii inflaționiste înseamnă că BoE ar trebui să poată reduce treptat ratele dobânzilor în lunile următoare.
Cu toate acestea, traderii și-au redus estimările în ceea ce privește șansele unei reduceri a ratelor în noiembrie, înregistrând o șansă de 66%, în condițiile în care aceasta fuseseră de 100% înainte de actuala decizie.
„Comitetul a subliniat o abordare relativ răbdătoare, care rămâne justificată având în vedere natura relativ persistentă a presiunilor asupra prețurilor în cadrul economiei britanice”, a declarat Michael Brown, senior research strategist la Pepperstone.
De asemenea, au votat pentru reducerea stocului de obligațiuni guvernamentale britanice al băncii cu încă 100 de miliarde de lire sterline în cursul anului următor.
După relaxarea politicii în august, factorii de decizie ai BoE au continuat să se confrunte cu creșterea inflației. Un raport publicat miercuri a arătat o accelerare a ritmului inflației în sectorul serviciilor.
Se așteaptă acum ca ratele dobânzilor BoE să scadă într-un ritm mai lent decât în zona euro și în Statele Unite. Miercuri, Fed a redus ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază mai mult decât de obicei, președintele Jerome Powell invocând inflația în scădere și necesitatea de a sprijini piața muncii.
Acțiunile britanice continuă să rămână în urma celor de pe piețele dezvoltate, indicele FTSE 100 înregistrând o creștere de 7,7% de la începutul anului până în prezent, față de creșterea de 17,8% a indicelui S&P 500 și de 9% a indicelui STOXX 600.
Majoritatea indicilor sectoriali FTSE au fost tranzacționați în creștere, cu sectorul bunurilor conducând câștigurile.
Economia Marii Britanii și a Statelor Unite
Economia Marii Britanii, care a revenit pe creștere, dar a fost lentă în acest an, ar trebui să revină la un ritm subiacent de aproximativ 0,3% pe trimestru în a doua jumătate a anului, a adăugat acesta.
BOE a confirmat așteptările pentru o menținere dobânda cheie chiar și după ce Rezerva Federală a SUA a dat miercuri startul unui ciclul de reduceri. Mulți strategi se așteptau totuși la o reducere mică din partea Fed, de 25 de puncte de bază, la reuniunea din septembrie.
Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat într-o conferință de presă că banca centrală „încearcă să ajungă la o situație în care să restabilim prețurile fără o creștere a șomajului, care a venit odată cu această inflație”. Datele recente privind piața muncii din SUA au stârnit îngrijorări cu privire la amploarea încetinirii în cea mai mare economie a lumii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.