Anterior, Banca Angliei estimase o recesiune îndelungată pentru economia britanică iar, în condiţiile celui mai ridicat nivel al inflaţiei din ultimii 41 de ani şi majorării dobânzilor, analiştii estimau o scădere record a standardelor de viaţă.
"Scăderea veniturilor reale, majorarea costurilor cu creditele ipotecare şi rata mai ridicată a şomajului vor pune o presiune semnificativă asupra finanţelor gospodăriilor", se arată în raportul de stabilitate financiară al BoE.
Instituţia avertizează că aproximativ patru milioane de gospodării se vor confrunta probabil cu plăţi mai ridicate pentru creditele ipotecare în 2023, iar unele împrumuturi ar putea să nu fie achitate.
Tot marţi, Oficiul Naţional de Statistică (ONS) a anunţat că rata şomajului în Marea Britanie a crescut în perioada august-octombrie 2022 la 3,7%, sporind de asemenea şi numărul persoanelor mai în vârstă care îşi caută un loc de muncă.
Nivelul salariului reglementat în Marea Britanie a crescut cu 6,1% în perioada august-octombrie 2022, cel mai semnificativ avans de la publicarea datelor, în 2001, şi peste estimările analiştilor.
Incluzând bonusurile, salariile au înregistrat o creştere tot de 6,1%, depăşind previziunile economiştilor, dar salariile au crescut mai puţin decât rata inflaţiei, ceea ce reduce puterea de cumpărare.
Ponderea persoanelor clasificate ca inactive - care nu lucrează sau nu caută un loc de muncă - a scăzut la 21,5% în perioada august-octombrie 2022, de la 21,7% în precedentele trei luni, a precizat ONS. Declinul a fost determinat persoanele mai în vârstă care îşi caută un loc de muncă, deşi se consideră pensionari.
Depreciere semnificativă a dolarului, după publicarea datelor privind rata inflaţiei în SUA
Dolarul s-a depreciat semnificativ marţi, după publicarea datelor privind rata inflaţiei în SUA, în noiembrie.
Dolarul american s-a depreciat semnificativ marţi, după publicarea unor date care arată că inflaţia în SUA a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna noiembrie, ceea ce deschide calea pentru o acţiune mai modestă din partea Rezervei Federale americane (Fed), informează AFP.
În jurul orei 13.35 GMT, dolarul era în scădere cu 1,05%, fiind cotat la 1,0649 dolari pentru un euro şi înregistra de asemenea o scădere semnificativă în raport cu lira sterlină şi yenul japonez.
Conform datelor privind indicele preţurilor de consum publicate marţi de Departamentul american al Muncii, inflaţia a înregistrat o încetinire peste aşteptări în luna noiembrie, până la un avans de 7,1% în ritm anual, după o creştere cu 7,7% în octombrie. Comparativ cu luna anterioară, preţurile nu au crescut decât cu 0,1% în luna noiembrie, după un avans de 0,4% în octombrie. Analiştii intervievaţi de MarketWatch prognozau o rată anuală a inflaţiei de 7,3% şi o creştere cu 0,2% a preţurilor de la o lună la alta.
Rata anuală a inflaţiei a început să încetinească, pe măsură ce încep să se risipească efectele majorărilor de preţuri de la finele anului trecut. În plus, politica Rezervei Federale de majorare agresivă a dobânzilor începe şi ea să afecteze cererea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.