Cea mai mare bancă americană după valoarea de piață a anunțat că va pune deoparte 1,4 miliarde de dolari pentru a evita să rămână fără fonduri în cazul în care creditorii săi vor intra în incapacitate de plată în 2023.
Băncilor nu le plac recesiunile. JPMorgan Chase a confirmat acest lucru când a declarat că o "recesiune moderată" este cel mai probabil scenariu economic. Și, ca orice instituție prevăzătoare, a pus deoparte mai multe rezerve pentru a face față unor potențiale neplăți. Este evident o măsură de maximă precauție, având în vedere că banca a înregistrat un profit net de 11 miliarde de euro în al patrulea trimestru din 2022, în creștere cu 6% față de ultimul trimestru din 2021. Dar rămâne "vigilentă" și "pregătită pentru orice", a declarat Jamie Dimon, directorul general al companiei.
Încrezătoare, dar prudentă
Economia americană rămâne "puternică în prezent, consumatorii continuând să își cheltuiască banii și afacerile fiind sănătoase", a spus Dimon într-un comunicat. Iar efectele pandemiei Covid-19 continuă să se estompeze. Dar există încă multe incertitudini în ceea ce privește "efectele finale" ale tensiunilor geopolitice, vulnerabilitățile piețelor energetice și alimentare, inflația și majorarea ratei dobânzii de către banca centrală a SUA, a adăugat el.
În plus, 2023 ar putea fi anul unei creșteri a șomajului. "Atâta timp cât oamenii au locuri de muncă, chiar dacă prețurile sunt ridicate, ei consumă, ceea ce a ajutat economia în trimestrul al treilea, mai ales în Statele Unite și în Europa, dar știm că impactul înăspririi financiare nu s-a încheiat încă" în ceea ce privește șomajul, a insistat, într-o conferință de presă, Kristalina Georgieva, șefa Fondului Monetar Internațional. Mai ales că situația nu este pe cale să se amelioreze, din cauza "inflației care rămâne încăpățânată" și împotriva căreia "munca băncilor centrale nu este încă încheiată", a reamintit ea, lăsând să se înțeleagă în același timp că "probabil criza nu s-a încheiat".
În același timp, impactul creșterii ratelor dobânzilor asupra țărilor îndatorate va fi, de asemenea, dramatic, a șeful șefa FMI, a cărei instituție avertizează de mai multe luni asupra riscului de a vedea aproximativ șaizeci de țări emergente și în curs de dezvoltare căzând într-o criză a datoriilor suverane.
Rezultate bune în T4
Un context care ar putea amenința rezultatele bune înregistrate de JP Morgan Chaqe în trimestrul al patrulea din 2022, care a fost deosebit de profitabil. Între 1 octombrie și 31 decembrie, banca a beneficiat în mod semnificativ de creșterea ratelor dobânzilor, ceea ce a făcut ca veniturile nete din dobânzi să crească cu 48%, adică diferența dintre dobânzile pe care JPMorgan le obține din împrumuturile acordate clienților săi și dobânzile pe care le plătește economiștilor și altor creditori. Acest lucru a compensat o scădere a numărului de credite imobiliare și o scădere cu 57% a comisioanelor generate de bancherii săi de investiții, deoarece companiile sunt reticente în a se angaja în strângerea de fonduri sau în fuziuni și achiziții în contextul incertitudinii economice.
Cifra sa de afaceri a crescut în această perioadă cu 18%, până la 34,5 miliarde de dolari. Pentru întregul an 2022, veniturile companiei au crescut cu 6%, la 129 miliarde de dolari, în timp ce profitul net a scăzut cu 22%, la 38 miliarde de dolari. Banca înregistrase profituri record în 2021, datorită în parte reducerii rezervelor constituite la începutul pandemiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.