Pesticide, standarde de mediu, autorizații administrative, prețurile la motorină... Fermierii și crescătorii francezi nu au toți aceleași pretenții, dar împărtășesc aceeași neliniște cu privire la viitorul lor, aceeași dorință de a produce și exporta.
Miercuri dimineață, circa 500 de fermieri și 180 de tractoare, conform organizatorilor, au ocupat șoseaua de centură a orașului Bordeaux, o axă nevralgică între între Paris și Spania, blocând traficul pentru a exprima revendicările unei „agriculturi cuprinse de furie”.
„Prețul motorinei, toate taxele, raportate chiar și la generațiile viitoare... parcă nimic nu mai merge în domeniul nostru”, a comentat Yoan Joannic, 20 de ani, un fermier din sudul Girondei, citat de AFP.
"Avem mânia să continuăm, pentru această familie care a murit. Au fost ca noi, pasionați... Am început, acum continuăm!", a spus el, înainte de un minut de reculegere în omagiu celor două victime. Marți, un crescător în vârstă de aproximativ 30 de ani și fiica lui și-au pierdut viața după ce au fost loviți de o mașină.
Acțiunile se vor amplifica
„Suntem pe șoseaua de centură a orașului Bordeaux și intenționăm să rămânem acolo până când vom avea răspunsuri concrete”, a rezumat Serge Bergeon, secretarul general al FNSEA Gironde.
Marți seară, principalele sindicate din agricultură - FNSEA și Tinerii Fermieri (JA), Coordonarea Rurală și Confederația Țărănească - au ieșit din biroul lui Gabriel Attal fără a cere ridicarea blocajelor. Reprezentanții fermierilor au calificat propunerile ca fiind insuficiente, premierul a vorbit despre un schimb ”constructiv” de păreri.
La prima oră a dimineții de miercuri, autostrada A7 pe direcția Marsilia-Lyon a fost închisă, astfel că tirurile au fost nevoite să iasă de pe șosea, creând aglomerație, au remarcat jurnaliștii AFP.
Alte drumuri din Franța sunt afectate de mobilizare, cum ar fi în Bayonne și Pau (A63 și A64), în jurul Lyonului (M6, A47), între Valence și Grenoble (A49), între Saint-Amand-Montrond și Bourges (A71), Soseaua de centură a Orléans sau multe drumuri expres din Bretania (în special RN12).
La Agen, Coordonarea Rurală blochează A62 și amenință că va „cădea” porțile prefecturii, pe care le-au stropit deja marți cu nămol.
În Hauts-de-France, fermierii intenționează să continue barajul de filtrare instalat pe o taxă pe A29 lângă Amiens (Somme) și să organizeze noi demonstrații în special în Aisne și Pas-de-Calais, unde, potrivit prefecturii regionale, „accesul la diferitele platforme trans-canal este probabil să fie întrerupt” – tunel sub Canal și portul care deservește Anglia.
Premierul, luat la întrebări
Asaltat cu întrebări, premierul Attal a vorbit despre măsuri cu aplicare rapidă, fiind vorba, în primul rând, de remunerarea fermierilor de către producători și supermarketuri, care ar trebui să fie protejate de așa-numita lege Egalim. Negocierile comerciale anuale se vor încheia pe 31 ianuarie.
El a mai promis că va răspunde cererii de simplificare administrativă, operatorii, în special crescătorii, fiind nevoiți să completeze zilnic numeroase documente. Cererile de subvenții și ajutoare după calamități durează, de asemenea, prea mult, se plâng fermierii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.