Oamenii de știință au studiat îndeaproape proliferarea bacteriană în diferitele colțuri ale ISS, care are o suprafață locuibilă de aproximativ 400 m², de exact șase ani. Cele trei tulpini bacteriene nou identificate au fost izolate în 2015 și 2016 și au fost depistate fiecare într-o zonă diferită a stației. Toate aparțin aceleiași specii, care nu face parte din cele 10.000 de specii catalogate până în prezent. Cu toate acestea, acesta nu este cu adevărat un microorganism străin: această specie este o variantă a unei tulpini bine cunoscute de pe Pământ, scrie Science & Vie.
Facilitarea cultivării plantelor în spațiu
Metilobacteriile se găsesc de obicei în sol. Dar se pare că astronauții care stau la bord și cultivă câteva plante de ani de zile (la scară mică), de unde și prezența acestor microorganisme vegetale la bordul ISS.
Una dintre tulpini - descoperită într-un filtru HEPA - a fost identificată ca o specie cunoscută numită Methylorubrum rhodesianum. După secvențierea genomică, se pare că celelalte trei tulpini, numite IF7SW-B2T, IIF1SW-B5 și IIF4SW-B5, toate aparțin aceleiași specii, niciodată descrise până atunci; echipa, condusă de geneticianul Swati Bijlani al Universității din California de Sud, a sugerat numirea acestei noi specii Methylobacterium ajmalii, în onoarea renumitului botanist Dr. Muhammad Ajmal Khan, care a murit în 2019.
Fisurile de pe Stația Spațială Internațională, reparate de cosmonauții ruși
Aceste trei noi tulpini derivă de fapt din specia Methylobacterium indicum, o familie de bacterii despre care se știe că este implicată în fixarea azotului, solubilizarea fosfatului, toleranța la stresul abiotic - stresul cauzat de condițiile extreme de mediu, promovarea creșterii și controlul agenților patogeni ai plantelor. Cu alte cuvinte, acestea sunt bacterii „bune”.
Cercetătorii NASA consideră, prin urmare, că aceste microorganisme s-ar putea dovedi deosebit de utile pentru posibile culturi de plante în afara Pământului (pe o stație lunară sau în interiorul unei nave spațiale în special). „Pentru a crește plante în locații extreme în care resursele sunt minime, izolarea microbilor noi care promovează creșterea plantelor în condiții de stres este esențială”, spun Kasthuri Venkateswaran și Nitin Kumar Singh de la Jet Propulsion Laboratory al NASA și coautori ai articolului care raportează această descoperire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.