Proiectul, iniţiat de deputatul PSD Alfred Simonis, modifică Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor în sensul abrogării dispoziţiilor capitolului XI care vizează acordarea dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii.
Joi, Comisia comună pentru statutul deputaţilor şi senatorilor a dat un raport de adoptare a proiectului, înregistrându-se 8 voturi "pentru" şi o abţinere.
Pe ordinea de zi a şedinţei comune a Parlamentului de luni se află şi solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la aprobarea participării Armatei României la Operaţiunea Interflex a Marii Britanii cu până la 30 de militari, instructori şi personal de stat major.
De asemenea, agenda şedinţei mai cuprinde informările şefului statului cu privire la aprobarea intrării, staţionării şi operării detaşamentului din Macedonia de Nord pe teritoriul României, în scopul îndeplinirii misiunilor subsumate consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO, cu privire la aprobarea participării Ministerului Afacerilor Interne la Misiunea Uniunii Europene în Armenia, pe parcursul anului 2023, aprobarea participării Armatei României la Misiunea Uniunii Europene de parteneriat militar în Niger (EUMPM NE), precum şi cu privire la aprobarea creşterii participării Armatei României la operaţia EUFOR Althea, în teatrul de operaţii Bosnia şi Herţegovina, începând cu luna octombrie 2023.
Totodată, pe ordinea de zi se află şi modificări în componenţa unor grupuri parlamentare de prietenie şi comisii permanente comune.
Citește și:
Marius Budăi: Nu ne putem permite să pierdem bani din PNRR din cauza pensiilor speciale
Magistrații din mai multe judecătorii amenință că vor bloca instanțele de judecată nemulțumiți de faptul că pensiile speciale le vor fi tăiate.
În acest context, ministrul Muncii Marius Budăi a explicat că: ”Este clar că trebuie rezolvată această problemă a pensiilor speciale, între ghilimele, ele sunt indemnizaţii şi pensii stabilite şi plătite în baza unor legi speciale, că trebuie să nu mai fie posibilitatea legală de a se abuza de sisteme, că nu trebuie să mai avem situaţii în care 24 de ani să stai avocat şi un an să stai magistrat şi să ai pensie specială, că trebuie ca fiecare să iasă la o vârstă aşa cum iese şi cel din sistemul public; şi multe alte lucruri, că trebuie ca nicio pensie să nu depăşească venitul avut în activitate”.
Ministrul a mai explicat că: ”România nu îşi poate permite să piardă fonduri europene din cauza pensiilor speciale” și și-a exprimat convingerea că magistrații într-un final vor înțelege și a apreciat că întâlnirea cu aceștia la care a participat și premiarul Ciolacu a fost una constructivă: ”Suntem în directă conlucrare cu dumnealor şi cu Comisia Europeană pentru ultimele amendamente. Suntem extrem de deteterminaţi, şi noi, şi dumnealor, ca jalonul şi reforma să fie îndeplinite”. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.