Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria, parteneriat în domeniul energiei. Iohannis: Un acord crucial, ambiţios

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele Iohannis: Parteneriatul în domeniul energiei verzi - un acord crucial, ambiţios care va întări securitatea energetică europeană.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că acordul între guvernele din Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei este un document ''crucial'', ''ambiţios'', care va aduce o contribuţie serioasă la întărirea securităţii energetice europene şi va contribui la cooperarea în regiune.

"Având în vedere contextul actual de securitate din cauza agresiunii militare împotriva Ucrainei trebuie să cooperăm mai bine şi să dăm dovadă de mai multă solidaritate pentru a aborda obstacolele actuale. Acest acord constituie un cadru pentru cooperarea pe termen lung între ţările noastre într-o serie de domenii foarte importante, mai întâi producţia, transportul şi comercializarea de energie, apoi dezvoltarea unei noi infrastructuri, inclusiv a unui cablu submarin prin Marea Neagră, apoi proiecte cu privire la hidrogenul verde şi apoi eficienţa. Este vorba despre un acord ambiţios care arată că putem să aducem împreună o contribuţie serioasă la întărirea securităţii energetice europene şi va contribui la o creştere durabilă a cooperării în regiune", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a subliniat importanţa energiei verzi.

"Situaţia actuală ne afectează pe toţi. Climatul de securitate şi dificultăţile economice înseamnă că este nevoie de mai multe interconexiuni, de mai multă cooperare la nivel regional şi global. Cooperarea noastră energetică (...) va spori adaptabilitatea noastră în domeniul energetic, dar şi numărul şi calitatea rutelor de transport. Potenţialul energiei verzi în zona Caspică, mai ales în Azerbaidjan, este mare. Este nevoie de o gândire în viitor şi de preluarea iniţiativei în această materie în regiunea noastră", a afirmat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a spus că etapa viitoare o reprezintă cablul submarin din Marea Neagră.

"Ne dorim şi sporirea legăturilor de transport maritim de la Constanţa în Georgia Aceste eforturi vor spori conectivitatea şi cu Azerbaidjanul şi mai departe cu Asia Centrală", a adăugat el.

Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, premierul României, Nicolae Ciucă, şi premierul Ungariei, Viktor Orban, urmează să semneze Acordul privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi. La eveniment participă şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

 

Alocuțiunea susținută de premierul Nicolae-Ionel Ciucă

 

"Excelențele Voastre,

Distinși participanți,

Aș dori să mă alătur căldurosului bun –venit adresat deja tuturor de către E.S, Președintele Klaus Iohannis.

Ca o contribuție personală la această discuție, doresc să mă concentrez în cele ce urmează pe perspectiva noastră asupra Acordului interguvernamental care urmează să fie semnat.

Acest acord răspunde nevoii urgente de decarbonizare a sectorului energetic, sporind, în același timp, securitatea energetică. Prezența dumneavoastră aici, doamnă președintă Von der Leyen, este, de asemenea, o confirmare a importanței strategice a acestui acord din perspectiva conectivității UE.

Pe timp de criză, trebuie să rămânem uniți și să punem laolaltă potențialul și resursele noastre. România este angajată să investească în producția de energie și în infrastructura energetică, iar în cooperare cu partenerii noștri, vom promova securitatea energetică pentru statele noastre și pentru regiune. 

Pe cale de consecință, România va juca un rol important ca țară de tranzit și hub energetic regional, oferind alternative vecinilor și partenerilor noștri din UE, dar și Republicii Moldova și Ucrainei.

Acordul de astăzi marchează un pas important înainte spre consolidarea cooperării noastre pe termen lung în domeniul energiei.
Semnarea acestui document reprezintă o etapă importantă, parte a eforturilor Uniunii Europene de creștere a rolului electricității verzi în combaterea efectelor încălzirii globale. Acesta va contribui inclusiv la întărirea rezilienței sistemelor energetice.
Acordul ne va permite, de asemenea, să facem față mai bine provocărilor comune care afectează securitatea energetică. Aceste provocări sunt reprezentate de actuala criză energetică exacerbată de războiul neprovocat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, de efectele pandemiei de COVID-19 asupra economiilor noastre, precum și de presiunea inflației.
Sectorul energetic a fost puternic afectat de turbulențele de pe piețele energetice, de prețurile ridicate și volatile la energie și de insecuritatea energetică la nivel global.

În linia angajamentului asumat la întâlnirea regională a miniștrilor energiei, desfășurată în luna septembrie la București, putem contribui împreună la identificarea soluțiilor necesare pentru consolidarea aprovizionării cu energie a economiilor noastre, precum și a partenerilor și prietenilor noștri occidentali, a căror bunăstare este strâns legată de regiunea noastră.
Niciodată nu a fost mai important decât acum să valorificăm  potențialul existent în scopul dezvoltării comerțului cu energie electrică verde între Republica Azerbaidjan și Georgia, pe de o parte, și Europa, pe de altă parte.
Acest lucru este extrem de important cu atât mai mult cu cât România, împreună cu partenerii săi din UE și de la nivel global, colaborează îndeaproape pentru avansarea contribuțiilor active la înfăptuirea tranziției energetice și climatice, ambiții consacrate în Acordul de la Paris din 2015 și în Pactul Verde european.

România este pe deplin angajată să transforme în acțiune prevederile Acordului guvernamental. Mulțumim încă o dată tuturor părților pentru cooperarea și perseverența cu care au lucrat în a pune bazele Parteneriatului nostru strategic cvadrilateral.
Nu în ultimul rând, doresc să salut progresul obținut în ceea ce privește livrarea de gaz azer către România, care va fi operațională începând cu prima parte a anului 2023. Aceasta este o veste extrem de îmbucurătoare, iar România va avea astfel o garanție suplimentară de securitate energetică. 

Înainte de a încheia, doresc să adresez mulțumiri deosebite Ministerelor Energiei și Afacerilor Externe, care au lucrat intens și cu sârguință la găsirea de soluții în plan bilateral și regional pentru protejarea securității noastre energetice.
Vă mulțumesc!

"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9759
Diferența -0.0005
Zi precendentă 4.9764
USD
Azi 4.7871
Diferența -0.0037
Zi precendentă 4.7908
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.7871 RON
GBP flag1 GBP = 6.0070 RON
CHF flag1 CHF = 5.3453 RON
AUD flag1 AUD = 2.9922 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.3246 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4219 RON
SEK flag1 SEK = 0.4331 RON
XAU flag1 XAU = 403.2660 RON
Monede Crypto
1 BTC = 447081.25RON
1 ETH = 15760.28RON
1 LTC = 477.75RON
1 XRP = 10.26RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET16831.660.61%
BET-BK3149.730.65%
BET-EF913.710.56%
BET-FI61473.650.11%
BET-NG1212.820.43%
BET-TR37116.650.61%
BET-TRN36077.330.61%
BET-XT1453.190.53%
BET-XT-TR3150.130.53%
BET-XT-TRN3068.420.53%
BETAeRO874.560.12%
BETPlus2488.250.59%
RTL37472.220.58%

Comunicate de presa

BVB / FOTO: Facebook BVB

CEC Bank a listat o emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro

CEC Bank a listat vineri pe Piaţa Reglementată...

O finanțare de peste 100 milioane euro

Investiție în viitor: Guvernul și FEI lansează un program pentru inovare

Ministerul Investițiilor și Proiectelor...

Oameni de afaceri / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel