Potrivit unui raport anual al băncii elveţiene Credit Suisse publicat marţi, în termeni nominali, avuţia privată netă la nivel mondial a scăzut cu 2,4% până la 454.400 miliarde de dolari. Cea mai mare parte a declinului a fost resimţită de gospodăriile din America de Nord şi Europa, care împreună au pierdut 10.900 miliarde de dolari.
Nu toate regiunile au suferit o lovitură la adresa avuţiei gospodăriilor. În pofida impactului sancţiunilor, Rusia a înregistrat o creştere a averii anul trecut, când a adăugat 56 de noi milionari, potrivit raportului Credit Suisse. De asemenea, America Latină a înregistrat o creştere a averii de 2.400 miliarde de dolari, graţie unei aprecierii medii cu 6% a monedelor din regiune în raport cu dolarul american.
Raportul Credit Suisse a acoperit avuţia estimată a unui număr de aproximativ 5,4 miliarde de persoane adulte din întreaga lume.
"Evoluţia avuţiei s-a dovedit rezistentă în era COVID-19 şi a crescut într-un ritm record în 2021. Însă inflaţia, creşterea dobânzilor şi deprecierea monedelor a provocat o inversare a tendinţei în 2022", a declarat directorul de studii de la Credit Suisse, Nannette Hechler-Fayd'herbe.
Evoluţiile macro-economice au dus în 2022 şi la reducerea numărului de milionari din întreaga lume, cu 3,5 milioane până la 59,4 milioane de milionari. De asemenea, s-a redus puterea celor mai bogaţi 1% din oamenii planetei, avuţia lor combinată coborând până la 44,5% din avuţia totală.
Cu toate acestea, autorii studiului prognozează că 2022 ar putea să fie doar o pauză într-un trend general de creştere a avuţiei. La nivel global, avuţia mondială ar urma să crească până la 629.000 de miliarde de dolari în 2027, adică un salt de 38%. Iar numărul de milionari ar putea ajunge la 86 de milioane în 2027, de la aproximativ 60 de milioane în 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.