Publicitate
Potrivit Artmark, în august 1982 era prezentat public primul şi singurul avion de pasageri construit în România - ROMBAC 1-11 sau Rombac One-Eleven, iar primul zbor oficial a fost executat în toamna aceluiaşi an pe aeroportul Băneasa, în faţa întregii conduceri a statului român. Zborul inaugural cu pasageri al avionului ROMBAC 1-11 avut loc un an mai târziu, în ianuarie 1983, pe ruta Bucureşti-Timişoara, iar prima cursă externă a acestui aparat a fost efectuată în martie acelaşi an pe ruta Bucureşti-Londra. Astfel, România devenea primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion de pasageri cu reacţie, motoarele fiind fabricate în ţara noastră la uzinele Aerofina şi Turbomecanica, sub licenţă Rolls Royce.
Avionul "Super One-Eleven", scos la licitaţie, a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceauşescu timp de 4 ani, între 1986 şi 1989.
La licitaţie va fi scos şi avionul prezidenţial "Negreşti", folosit pentru zborurile prezidenţiale din timpul primului mandat al preşedintelui Ion Iliescu. Acest avion este ultimul Rombac 1-11 construit în România, efectuând primul zbor în 1989 şi are preţul de pornire de 25.000 de euro.
Citește și: Ion Mihai Pacepa, a murit de Covid-19. Fostul general de Securitate avea 92 de ani
Artmark arată că cele două avioane au fost clasate în patrimoniul cultural naţional mobil, categoria tezaur, iar vânzarea are caracter de lichidare, fiind puse în licitaţie în cadrul lichidării patrimoniale a fostei întreprinderi de stat Romavia. Acestea pot fi vizionate începând de miercuri fie în catalogul online al licitaţiei, pe www.artmark.ro, fie fizic pe platforma Aeroportului Internaţional Henri Coandă, în incinta Bazei 90 Transport Aerian Otopeni "Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu". Accesul şi vizionarea se realizează, având în vedere regimul legal special al perimetrului locaţiei de depozitare şi expunere, pe bază de programare prealabilă.
Limuzina Paykan Hillman-Hunter, 1974, din colecţia lui Nicolae Ceauşescu, primită cadou de acesta de la Şahul Mohammad Reza Pahlavi, cu prilejul alegerii drept preşedinte al RSR, va fi şi ea scoasă la vânzare la preţul de pornire de 4.000 de euro. Lotul este însoţit de certificat RAPPS.
Licitaţia cuprinde peste 160 de obiecte, iar printre cele mai bine cotate se mai numără: un inel din aur alb decorat cu un diamant central pear-shaped, anturat de diamante şi briliante, la preţul de pornire de 40.000 de euro, un ceas de mână Franck Muller Double Mistery , ornat cu diamante şi rubine, la 20.000 de euro, un ceas de mână Audemars Piguet Royal Oak Offshore, la 15.000 de euro, un ceas de mână Ulysse Nardin Freak Tourbillion, la 11.000 de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.