Ministerul Apărării a declarat că decizia finală va fi luată după primirea informaţiilor necesare de la Boeing şi Airbus despre aparate, care trebuie să poată fi dotate cu arme nucleare americane pentru a corespunde angajamentelor NATO ale Germaniei, au indicat sursele. Nu a fost precizat un termen final pentru luarea deciziei, dar procedura ar putea lua timp dat fiind că guvernul american va trebui să certifice din acest punct de vedere ambele avioane.
Eșec pentru Lockheed Martin
Aviaţia militară germană va face, de asemenea, paşi înainte cu îndelung-aşteptatele planuri de înlocuire a celor mai vechi 33 de aparate Eurofighter, folosite în prezent mai ales pentru misiuni de poliţie aeriană sau antrenament, cu avioane mai moderne de la acelaşi producător în anii viitori, mai spun sursele.
Decizia marchează un eşec pentru Lockheed, principalul producător american de armament, care spera să încheie un contract care să se adauge recentelor vânzări de avioane F-35 către alte state europene, cel mai recent către Belgia.
Citește și Viitorul avion de luptă european. Cine îl produce
Ministrul apărării Ursula von der Leyen (CDU) promisese iniţial că decizia privind planurile de achiziţie - estimate de unii experţi la peste 15 miliarde de euro - va fi luată până la sfârşitul lui 2018. Responsabili militari germani au afirmat că avioanele Tornado, care au intrat în serviciu în 1983, trebuie înlocuite urgent din cauza costurile de mentenanţă tot mai ridicate. Potrivit unor surse, costurile adiţionale pentru prelungirea duratei lor de viaţă dincolo de anul 2030 ar putea ajunge la 8 miliarde de euro.
Pericol pentru planurile europenilor
Surse familiarizate cu acest dosar au declarat anul trecut că ministerul doreşte să împartă comanda între Eurofighter - construit de Airbus -, BAE System (Marea Britanie), Leonardo SpA (Italia) şi unul din cele două avioane de fabricaţie americană.
Washingtonul exercită presiuni asupra Berlinului de a-şi creşte cheltuielile militare şi ar saluta o comandă de avioane americane. Parisul, cel mai apropiat partener european al Berlinului, a avertizat însă că aceasta ar putea pune în pericol planurile de dezvoltare a unui nou avion de luptă franco-german până în 2040.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.