Institutul Național de Statistică a publicat, marți, datele privind creșterea prețurilor pe luna septembrie.
”Contorul” INS pare să se fi blocat de trei luni în ceea ce privește creșterea prețurilor la gaze și electricitate, temperând creșterea inflației la nivelul de 6,3%.
Astfel, deși prețurile în energie au explodat în ultimele trei luni, INS spune că prețurile la gaze și curent nu au mai crescut din luna iulie, în ciuda faptului că ofertele furnizorilor au suferit majorări de aproximativ 50%.
INS comunică aceeași creștere la gaze și curent din luna iulie deși prețurile au explodat de atunci
Analistul economic Adrian Câciu vorbește și el de o inflație care va fi, în decembrie, de aproximativ 8%, remarcând faptul că în comunicatul INS nu sunt cuprinse efectele scumpirilor la energie din luna octombrie.
”Știți că am spus că inflația va fi mai mare de 7% la final de an.Ei bine, viteza de creștere a prețurilor este ceva mai mare decât cea pe care am estimat-o atunci când am făcut această prognoză (iunie-iulie 2021).Noua prognoză pe care o am în vedere arată o inflație de 7,8-8% la luna decembrie 2021 și o inflație cu două cifre (chiar spre 12%) la luna februarie 2022.Ceea ce ați văzut astăzi în comunicatul INS cu privire la inflatie este efectul de bază al creșterii pretului la energie (electricitate și gaz) din primul semestru al anului 2021. Nu sunt cuprinse efectele scumpirilor la energie din luna octombrie 2021 (+35% electricitate, +70% la gaze) și efectul de bază al acestora.Ne apropiem de hyperinflație și de o scădere abruptă a puterii de cumpărare a românilor și companiilor.Scăderea puterii de cumpărare duce, dincolo de sărăcie, la reducerea consumului privat fie acesta final sau intermediar.Asta înseamnă o cădere economică viitoare, contracție care va începe să se resimtă începând cu trimestrul IV 2021 și va continua pe tot anul 2022.”, spune Câciu.
”Inflația pe luna septembrie 2021 a ajuns la 6,3% în crestere cu 16% față de luna august 2021 (când a fost 5,3%) și cu 139% față de luna decembrie 2020 ( când era 2,6%).Fiecare român a sărăcit cu 1259 lei, bani mâncați de inflație pe primele 9 luni ale anului 2021”, mai punctează expertul.
În aceleași timp, băncile comerciale și-au revizuit, în sus, prognozele privind rata inflației de la sfârșitul lunii. Și în estimările acestora, inflația de la sfârșitul anului se va apropia de pragul de 8%.
Cu cât s-au scumpit bunurile și serviciile
Raportat la luna septembrie a anului 2020, majoritatea produselor au cunoscut majorări importante de preț, cele mai mari creșteri fiind pentru gaze (20,55%), curent (24,65%), carburanți (16,77%), ulei comestibil (23,84%), cartofi (12,61%), brânză (6,88%).
Citește și: Inflaţia a urcat la 6,3% în septembrie, peste estimările BNR pentru sfârșitul anului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.