”În acest moment avem o foarte mare problemă cu cererea pe trimestrul 4, 2021- trimestrul 1, 2022. Deficitul din această iarnă se vede foarte bine pe bursă și trebuie rezolvat prin stimularea contractării de gaze pentru perioada rece.
În primă fază, trebuie să venim de pe acum cu măsuri pentru a nu cumpăra la iarnă de pe piețele spot, pentru că va fi bătaie pe fiecare moleculă de gaz, iar prețurile vor fi foarte ridicate.
O a doua măsură ar fi de a avea contracte de import pe termen mediu, astfel încât să nu mai mergem pe contracte de tip spot, care sunt riscante și scumpe.
A treia măsură care trebuie luată este fructificarea următoarelor săptămâni prin importuri de gaze care să fie înmagazinate în depozitele de gaze”.
Expertul în energie a readus în atenție Gas Release Program, despre care spune că a avut și are un efect negativ atât asupra producătorilor, cât şi a consumatorilor finali.
”Gas Release Program a fost elementul care a determinat începutul creșterii prețurilor la gaze în România și care accentuează această creștere și în momentul de față, Chisăliță opinând că programul trebuie suspendat și regândit din temelii”.
Cîțu despre PLAFONAREA tarifelor în energie: S-ar putea face, dar cu o condiție
Intervenția Guvernului din anul 2020, si introducerea Gas Release Program, obligația producătorilor de a vinde sub prețul de la Viena, a determinat scăderea prețului producției din România sub prețul gazelor de la Bursa din Viena și reorientarea furnizorilor spre a achiziționa gaze din România și a le exporta. Câștigătorii cerți ai acestor acțiuni administrative, au fost unii dintre furnizorii de gaze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.