"În condiţiile în care (criza provocată de) COVID-19 restricţionează circulaţia, absoarbe resursele destinate aplicării legii şi reduce serviciile publice şi sociale, victimele traficului de persoane au şi mai puţine şanse să poată scăpa şi să găsească ajutor", a declarat Ghada Wali, director executiv al UNODC, citată într-un comunicat.
Noul virus. Cu ce se ocupă, de fapt, laboratorul din Wuhan
Oficialul ONU a cerut ţărilor să menţină deschise adăposturile şi liniile telefonice de urgenţă, să asigure accesul la instanţe şi capacitatea de acţiune a unităţilor de luptă împotriva traficului de persoane.
Un studiu recent realizat de UNODC arată că închiderea frontierelor împiedică unele victime să se întoarcă acasă. Victimele se confruntă, de asemenea, cu întârzieri în procedurile legale şi riscă alte rele tratamente sau să fie abandonate de către răpitorii lor.
În acelaşi timp, numărul copiilor obligaţi să cerşească sau să caute mâncare pe străzi creşte în prezent deoarece şcolile sunt închise şi nu mai pot oferi adăpost şi un loc unde să mănânce, se arată în comunicat.
UNODC a avertizat că traficanţii "ar putea deveni mai activi şi ar putea viza persoanele care au devenit şi mai vulnerabile, deoarece şi-au pierdut sursa de venit ca urmare a măsurilor luate pentru stoparea răspândirii coronavirusului".
Conform raportului UNODC pe 2018 privind traficul de persoane, exploatarea sexuală şi munca forţată constituie principalele forme de trafic, care afectează în special femeile şi fetele. Una din trei victime ale traficului este un copil.
Numărul total al victimelor traficului de persoane s-a apropiat de 25.000 în 2016, potrivit UNODC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.