Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de ploi pentru 16 judeţe din Transilvania, Oltenia, Muntenia şi Moldova, care va fi în vigoare până joi la ora 12:00.
Potrivit ANM, în intervalul 6 iulie, ora 10:30 - 7 iulie, ora 12:00, în centrul, nordul şi nord-estul ţării, apoi şi în sud şi est, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice şi pe arii restrânse vijelii şi grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 25 - 40 l/mp.
Judeţele sub Cod galben sunt: Maramureş, Sălaj, Bistriţa - Năsăud (est şi sud), Cluj, Alba, Hunedoara, Gorj, Olt, Vaslui, Bacău, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Ialomiţa (jumătatea de est), Călăraşi (jumătatea de est).
Pe de altă parte, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o avertizare Cod portocaliu de ploi însemnate şi vijelii pentru judeţe din centrul, sudul şi nord-estul ţării, inclusiv Capitala, ce va intra în vigoare la ora 12:00.
Potrivit meteorologilor, în intervalul 6 iulie, ora 12:00 - 7 iulie, ora 12:00, în jumătatea de nord a Moldovei, local în Transilvania, Muntenia şi nord-estul Olteniei vor fi averse torenţiale, vijelii (rafale de peste 70 - 80 km/h), frecvente descărcări electrice şi grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi local 35 - 40 l/mp şi pe arii restrânse 50 - 80 l/mp.
Judeţele avertizate sunt: Teleorman, Giurgiu, Bucureşti, Ilfov, Călăraşi (jumătatea de vest), Ialomiţa (jumătatea de vest), Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Sibiu, Braşov, Covasna, Vrancea (vest), Buzău (nord), Bacău (vest), Bistriţa - Năsăud (nord şi est), Harghita, Mureş, Neamţ, Suceava, Botoşani, Iaşi,
Totodată, pe parcursul zilei de miercuri, Capitala, alături de alte zece judeţe, se vor afla sub Cod galben de caniculă. Potrivit ANM, valul de căldură se va menţine local în Muntenia şi în jumătatea de sud a Moldovei, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 şi 37 de grade.
Judeţele care se vor afla miercuri sub Cod galben de caniculă sunt: Vaslui, Vrancea, Galaţi, Brăila, Buzău, Prahova, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov şi Bucureşti.
Citește și Prognoza meteo. Dintr-o extremă în alta: Vine un val de aer rece
Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a prezentat o prognoza specială pentru România, anunțând că temperaturile vor scădea semnificativ în a doua parte a isăptămâni, la nivelul întregii ţări, şi va ploua în mai multe zone.
Potrivit directorului ANM, în partea de vest şi nord-vest a țării este un deficit de precipitații semnificativ. "Discutăm și de intensificări ale vântului, care la nivel local pot favoriza extinderea incendiilor, atunci când, într-adevăr, există condiții favorabile și din punct de vedere meteorologic pentru propagarea rapidă a acestora. Ce urmează? Trebuie să menționăm că până miercuri dimineață la ora 10 pentru partea de sud-vest a țării și mă refer aici la Oltenia, la partea de nord-vest a Munteniei, mă refer la Banat și sudul Crișanei, rămâne în vigoare o avertizare meteorologică de cod portocaliu pentru intensificări ale vântului, vijelii, căderi de grindină și, izolat, cantități de apă care, pe secvențe scurte de timp, pot depăși 50-60 de litri pe metru pătrat", a spus Elena Mateescu la Antena3.
Va ploua în câteva ore cât pentru o lună
"Miercuri o să observăm o schimbare semnificativă, pentru că dacă astăzi în partea de vest a țării am avut valori de temperaturi la umbră de 37-38 de grade mâine în această parte a țării o masă de aer rece își va face simțită prezenta, temperaturile coborând cu mai mult de 10-12 grade".
"Începând din partea de vest, sud-vest a țării, ulterior, masa de aer rece va aborda și restul zonelor, astfel încât joi să vorbim de temperaturi la scara întregii țări de numai 22 până la cel mult 28-30 de grade și acest schimb de masă de aer foarte cald cu rece aduce, din păcate, fenomene de instabilitate extremă.
Vorbim de averse torențiale, vijelii, cu siguranță la nivel local, căderi de grindină și, nu în ultimul rând, cantități de apă care pot depăși, la acest moment, conform datelor pe care le avem, valori, pe secvențe scurte de timp, 60 de litri pe metru pătrat", a avertizat Elena Mateescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.