"Există riscuri mari pe piaţă legate de supraproducţie şi Moscova trebuie să monitorizeze mai mult piaţa petrolului pentru a putea lua în iulie o decizie echilibrată", a afirmat Novak după întâlnirea cu ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih. Oficialul saudit a dat asigurări că s-au luat măsuri pentru a preveni un declin semnificativ al preţului ţiţeiului.
De amintit că, începând din 1 ianuarie, pentru a sprijini creşterea preţurilor, OPEC şi alţi producători de ţiţei (alianţa OPEC+) au decis să reducă producţia, până la 30 iunie anul curent, cu 1,2 milioane bpd. O hotărâre definitivă privind soarta înțelegerii ar urma să fie adoptată la reuniunea de la Viena, din 25-26 iunie. Se pare însă că întrunirea va fi amânată. pentru 3-4 iulie.
Citește și Luna mai, un dezastru pentru petrol. De șapte ani nu a mai fost așa
Singurii interesați de un preț ridicat al petrolului sunt, fără îndoială, țările OPEC, în special Arabia Saudită, dar și Rusia. În schimb, Statele Unite, cel mai mare producător de țiței vrea un țiței ieftin, președintele Donald Trump cerând în repetate rânduri OPEC să ia măsuri în acest sens. Ce se va întâmpla în capitala Austriei, cânt OPEC+ se va întruni, la un moment dat, este greu de anticipat.
Oricum, surse OPEC au declarat că problema creșterii producției va fi ridicată doar în cazul în care ”preţul barilului urcă spre 80 de dolari. Totul depinde de nivelul la care se vor situa preţurile în mai şi iunie", au precizat acestea. La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna august a crescut luni cu 0,30 dolari, la 63,59 dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.