Consecința este logică: scumpirea făinoaselor în diferite țări, inclusiv europene, trasmiste postul german de televiziune N-TV.
„Recolta din acest an este insuficientă și se poate constata o dublare, dacă nu chiar o triplare a prețurilor la grâul dur”, a spus Guido Jeremias, un purtător de cuvânt al fabricilor de paste din cadrul Asociației Industriei de Cereale, Făină și Amidon. Producătorii sunt alarmați. Nu este încă clar cât de mult acest deficit va afecta bunăstarea consumatorilor finali.
Capriciile vremii agită în mod regulat piața cerealelor: grâul dur este foarte sensibil la intemperii. În ultimii ani, Europa a suferit perioade calde prelungite fără ploi, urmate de precipitații excesive și furtuni. Riscul de răspândire a mucegaiului a crescut. Uneori, cerealele sunt mai potrivite pentru furajele compozit decât pentru consumul uman.
Faptul că toată Europa de Nord a fost puternic afectată de vremea umedă din acest an „arată foarte clar că trăim într-o perioadă de schimbări climatice”, notează Jeremias. Recolta de grâu dur a fost, pur și simplu, înecată de ploi, se plânge el.
Citește și Budapesta are cele mai mici preţuri la energie din rândul capitalelor UE
Statele Unite se confruntă, de asemenea, cu probleme de culturile de grâu, iar în preriile canadiene seceta prelungită a distrus jumătate din recoltă. În general, anul acesta recolta globală de grâu dur va scădea la un nivel scăzut de 20 de ani, prevăd participanții la piață.
„Nu, tăițeii nu vor dispărea, cu siguranță. Este însă posibil ca, la un moment dat, rafturile cu făinoase să rămână goale. Până la următoarea recoltă, dacă vremea nu ne va da din nou de furcă”, a conchis Guido Jeremias.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.