"Nu ne aşteptăm în acest stadiu la o spirală inflaţionistă în Europa. Inflaţia ridicată pe care o vedem acum este într-adevăr determinată de o creştere a preţurilor energiei, care ar urma să se atenueze în timpul anului viitor", a afirmat Kammer, la o conferinţă de presă.
Acesta a explicat că raportul inadecvat între cerere şi ofertă în domeniul energiei a fost provocat parţial de reluarea activităţii economice şi de alţi factori, cum ar fi vremea.
Până acum creşterea preţurilor de consum în zona euro nu s-a regăsit într-o a doua rundă de creştere a salariilor, parţial din cauza problemelor de pe piaţa forţei de muncă, orele lucrate fiind cu 3% sub nivelul de dinaintea pandemiei.
Dacă sporesc temerile privind inflaţia în zona euro, BCE va fi în măsură să reacţioneze pentru a le controla, a apreciat oficialul FMI.
Acesta a atras atenţia că situaţia este diferită în Europa emergentă, care înregistrează un ritm mai solid de creştere şi un nivel mai ridicat al inflaţiei.
Citește și Cum stopăm pandemia, Iohannis: Trebuie să instituim RESTRICȚII VIDEO
"Ceea ce vedem aici este că unele aşteptări inflaţioniste în aceste ţări au crescut. Deoarece piaţa forţei de muncă se confruntă cu mai puţine dificultăţi şi în unele domenii se lucrează deplin, există o posibilitate mai ridicată ca avansul inflaţiei să ducă la creşterea salariilor, ceea ce ar putea declanşa o spirală inflaţionistă", a adăugat Kammer.
Unele din aceste ţări au lut măsuri, înăsprind politica monetară, iar FMI recomandă acestor state emergente să reducă achiziţiile de active, a declarat Kammer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.