Avertisment de la Comisia Europeană: Eliminați prețurile reglementate la energie!

DCBusiness Team |
Data publicării:
Miguel Arias Canete, comisarul europen pentru Energie
Miguel Arias Canete, comisarul europen pentru Energie

Comisia Europeană cere statelor membre să deschidă pieţele de electricitate şi gaze naturale şi să elimine preţurile reglementate, odată cu introducerea unor măsuri de protecţie doar pentru consumatorii vulnerabili, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie şi Schimbări Climatice, Arias Miguel Canete, la Bucureşti, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul român al Energiei, Anton Anton, informează Agerpres.

Canete a răspuns întrebărilor jurnaliştilor, care i-au arătat că, în România, nu există o definiţie a consumatorului vulnerabil şi toţi consumatorii casnici plătesc aceleaşi tarife reglementate la electricitate şi gaze. "Cerem statelor membre să elimine preţurile reglementate şi să deschidă piaţa. Înţelegem că pentru consumatorii vulnerabili s-ar putea mai fie nevoie să fie reglementate preţurile o perioadă, iar până la urmă va trebui să asigurăm preţuri mai mici pentru consumatorii vulnerabili. Acesta este unul dintre elementele cele mai importante ale guvernanţei pe care am instituit-o", a răspuns oficialul european.

El a arătat că toate eforturile făcute de fapt urmăresc crearea unei pieţe energetice eficiente, adică să avem concurenţă şi preţuri cât mai mici, toate acestea în avantajul consumatorilor vulnerabili. "În pachetul "Energie curată pentru toţi" am luat foarte în serios situaţia consumatorilor vulnerabili. Nu există o definiţie europeană a consumatorilor vulnerabili, dar am cerut guvernelor să existe o înţelegere clară a ceea ce înseamnă consumator vulnerabil, să monitorizeze sărăcia energetică a cetăţeanului şi să ia măsuri pentru a se reduce nivelul de sărăcie energetică din UE", a spus oficialul european.

Citește și: Comisar UE: Fără modificări retroactive la suportul pentru energiile regenerabile

Potrivit lui Canete, o mare problemă o reprezintă pierderile de energie ale clădirilor în care locuiesc oamenii săraci. "Trebuie deci să luăm măsuri mai ales pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor. De obicei, consumatorii vulnerabili locuiesc în clădiri care nu au izolaţie şi consumă foarte multă energie. Prin urmare, am discutat acest lucru în cadrul politicilor de eficienţă energetică şi ne-am gândit la problema locuinţelor. Obiectivul tuturor măsurilor este să oferim preţuri mici", a repetat comisarul.

Iniţial, OUG 114/2018 a prevăzut plafonarea la 68 de lei pe MWh a preţului gazelor de producţie internă pentru toată piaţa, iar, săptămâna trecută, Guvernul a modificat ordonanţa şi că au rămas plafonate cantităţile de gaze pentru consumatorii casnici şi pentru CET-uri.

Aceasta după ce, la începutul lunii martie, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României, arătând că prevederile OUG 114/2018 încalcă directivele europene din domeniul gazelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9771
USD
Azi 4.5998
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.6005
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5998 RON
GBP flag1 GBP = 5.9509 RON
CHF flag1 CHF = 5.2151 RON
AUD flag1 AUD = 2.8796 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.2014 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4393 RON
SEK flag1 SEK = 0.4599 RON
XAU flag1 XAU = 463.2781 RON
Monede Crypto
1 BTC = 389384.89RON
1 ETH = 8648.04RON
1 LTC = 382.34RON
1 XRP = 9.67RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel