Departamentul Comerțului al SUA a declarat că cele mai recente date arată că economia Statelor Unite a crescut cu o rată anuală de 2% în primele trei luni ale anului. Aceasta în contextul în care prima estimare a plasat creșterea la 1,1% în perioada ianuarie - martie.
Creșterea a reflectat cheltuieli de consum mai mari decât se credea anterior.
Banca centrală a SUA a încercat să încetinească această tendință economică, cu scopul de a atenua presiunile care împing prețurile în sus.
Aceasta a majorat rata dobânzii cheie cu cinci puncte procentuale din martie 2022, până la peste 5%, și a semnalat că urmează alte majorări.
Aceste mișcări au generat îngrijorări că ar putea duce la o încetinire dureroasă, deoarece ratele mai mari influențează unele activității, cum ar fi cheltuielile și expansiunea afacerilor.
Analiștii au declarat că raportul nu a schimbat imaginea de ansamblu a inflației. Prețurile de consum în SUA au crescut cu 4% în cele 12 luni până în luna mai, potrivit Departamentului Muncii. Acesta a fost cel mai lent ritm din ultimii doi ani, reflectând scăderile costurilor pentru combustibil de la vârful de anul trecut.
Însă prețurile multor alte produse au continuat să crească. Așa-numita inflație de bază, care exclude produsele energetice și alimentare și despre care economiștii spun că este o măsură mai bună a presiunilor de bază, a fost de 5,3%.
"Economia rămâne admirabil de rezistentă, iar șansele ca o recesiune să înceapă în acest an se îndepărtează dar mai este mult până acolo", a spus Scott Hoyt, director senior la Moody's Analytics.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.