Indicele pan-european STOXX 600 a câștigat 0,47% la ora 14:00. Acțiunile din sectorul tehnologic au condus câștigurile, cu o creștere de 1,2%, în timp ce titlurile din sectorul imobiliar au urcat cu aproximativ 1% în prima parte a zilei.
Compania tehnologică ASMI, a urcat cu 5,1% după ce Morgan Stanley a îmbunătățit ratingul producătorului de echipamente pentru semiconductori de la "equal-weight" la "overweight".
Indicele de referință al Elveției (SSMI) a câștigat 0,4% după ce Banca Națională a Elveției a redus dobânzile cu 25 de puncte de bază, până la 1,25%, menținându-și poziția de fruntaș în cursa globală de relaxare a politicilor.
Pe de altă parte, banca centrală a Norvegiei a optat să mențină rata dobânzii cheie de politică monetară la nivelul maxim al ultimilor 16 ani, de 4,50%, și a declarat că așteaptă o reducere în 2025. Acțiunile norvegiene au rămas stabile.
Banca Angliei a menținut joi, de asemenea, neschimbată politică monetară la 5,25%. Indicele britanic FTSE 100 a crescut cu 0,27% până la ora 14:00.
În ceea ce privește evoluția individuală a unor companii europene Danone a declarat că își va intensifica accentul pe sănătate și nutriție medicală, în timp ce încearcă să crească vânzările și să stimuleze generarea de numerar între 2025 și 2028. Acțiunile grupului francez de produse alimentare au scăzut cu 3,8%, comercianții arătând că societatea nu a oferit efectiv nicio îmbunătățire a orientărilor în obiectivele sale pe termen mediu.
Lufthansa LHAG.DE a pierdut 2,6% după ce firma de brokeraj Stifel a retrogradat ratingul transportatorului german de la "buy" la "hold", în timp ce Ryanair a pierdut 2% după ce UBS a redus ratingul de la "buy" la "neutral".
BVB a deschis în creștere joi
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere pe majoritatea indicilor şedinţa de joi, iar rulajul se cifra la 2,48 milioane de lei (498.511 euro) după 30 de minute de la debutul tranzacţiilor.
Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,22%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna o creştere de 0,21%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,19%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a apreciat cu 0,12%.
Indicele BET-FI al SIF-urilor era pe minus cu 0,20%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a crescut 0,28%.
Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau Prebet Aiud (+10,43%), Impact Develorper & Contractor (+4,17%) şi Purcări Wineries Public Company Limited (+1,47%).
Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Ropharma (-3,88%), Rompetrol Rafinare (-3,77%) şi Comelf (-3,25%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.