Legea 50/1991 privind autorizarea executării construcţiilor prevede că o autorizație în baza căreia poate fi demarată executarea construcțiilor planificate - fie că e vorba despre o casă, un bloc de locuințe sau un imobil cu altă destinație, poate fi prelungită cu 12 luni.
Au venit și normele
Respectivul act normativ a fost acum modificat, astfel că această perioadă a fost prelungită la 24 de luni. Iar prin ordin publicat joi seară în Monitorul Oficial, Ministerul Dezolvoltării a schimbat inclusiv normele Legii construcțiilor, astfel încât noile măsuri să se poată aplica efectiv.
„Prelungirea valabilității autorizației se acordă gratuit, o singură dată și pentru o perioadă nu mai mare de 24 de luni”, apare, mai exact, în document. Tot acolo scrie că investitorul poate solicita autorității emitente prelungirea valabilității autorizației “în cazul în care lucrările de construcții nu pot fi începute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit”.
Al termen prelungit
Mai există o modificare importantă. Prin noua lege, termenul de cel puțin 15 zile în care putea fi cerută înainte prelungirea valabilității autorizației s-a mărit la 45 de zile. Extinderea acestui termen la 45 de zile a fost necesară pentru a permite autorităților publice locale să parcurgă toate procedurile legale, având în vedere cantitatea mare de autorizații ce ajung la prelungire ca urmare a aprobării extinderii termenului de prelungire a valabilității dcoumentului de construire.
Noua lege a intrat în vigoare pe 13 iunie, dar, pentru ca măsurile amintite să se poată aplica efectiv, era nevoie și de includerea lor în norme. Introducerea noilor termene în normele de aplicare a Legii 50/1991 s-a făcut prin Ordinul Ministerului Dezvoltării nr. 2.522/2022, publicat joi în Monitorul Oficial și care se aplică din momentul publicării.
Mai exact, normele de aplicare a Legii contrucțiilor stabilesc de-acum că "prelungirea valabilității autorizației de construire/ desființare se va solicita cu cel puțin 45 de zile lucrătoare înaintea datei expirării termenului de valabilitate și se poate acorda, potrivit legii, o singură dată pentru cel mult 24 de luni".
Ce se întâmplă cu autorizațiile deja prelungite
În plus, autorizațiile de construire deja prelungite (până la 12 luni), aflate în termen de valabilitate la data de 13 iunie, mai pot fi prelungite cu o perioadă egală cu diferența până la 24 de luni. Pe de altă parte, autorizațiile care, la data de 13 iunie 2022, aveau mai puțin de 30 de zile până la data expirării termenului de valabilitate se prelungesc de drept cu 90 de zile.
Introducerea acestor măsuri este motivată de blocajele apărute la nivel economic în ultima perioadă, respectiv criza materialelor de construcții, creșterea prețurilor acestora, deficitul de forță de muncă în construcții, perioadele de lockdown sau restricțiile generate de starea de urgență sau de alertă, îmbolnăvirea lucrătorilor, efecte care au produs sincope în procesele de construire și care au condus la imposibilitatea finalizării lucrărilor de construcții în termenele estimate inițial, precizează Avocatnet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.