Serviciile rusești de monitorizare a internetului au raportat joi întreruperi masive ale serviciilor YouTube, care este deținut de Alphabet, compania mamă a Google, cea mai recentă încetinire din ultimele săptămâni.
Parlamentarii ruși au dat vina pe eșecul Google de a-și moderniza echipamentele în Rusia de la invazia Ucrainei din 2022 pentru o încetinire care a început la mijlocul lunii iulie.
Compania și experții în tehnologie contestă acest lucru.
În contextul interzicerii presei independente de limbă rusă, YouTube este o sursă cheie de opinii ale opoziției. Un videoclip al regretatului lider al opoziției Alexei Navalny, care susține că președintele Vladimir Putin este proprietarul unui palat somptuos, lucru pe care Putin îl neagă, a fost vizionat de peste 132 de milioane de ori.
Blocarea YouTube, utilizat de peste 50 de milioane de ruși în fiecare zi, potrivit Mediascope, ar putea avea implicații nocive pentru libertatea de exprimare online, ar putea amenința conectivitatea generală la internet a Rusiei și mijloacele de trai a mii de creatori de conținut.
"Am văzut că anumite regiuni pierd conectivitatea la Youtube sau încetinesc viteza de încărcare a videoclipurilor cu 90% timp de mai multe zile la rând, ceea ce nu se explică prin faptul că serverele sunt vechi", a declarat Boris Pastukhov, un politolog și avocat cu 93.000 de abonați YouTube.
Pastukhov a declarat că acest lucru sugerează că Rusia își modifică în mod regulat abordarea de blocare a platformei și a susținut că defectarea serverelor YouTube ar putea fi pusă pe seama doar a unei mici părți a întreruperilor, dacă este cazul.
Rusia dorește ca Google să deblocheze canalele media rusești de stat de pe YouTube și, de asemenea, a amendat de mai multe ori compania americană pentru că nu a eliminat conținutul pe care Moscova îl consideră ilegal, cum ar fi cele despre războiul din Ucraina.
La 25 iulie, Alexander Khinshtein, șeful unei comisii parlamentare pentru politica informației, a declarat că viteza YouTube va scădea cu până la 70% în următoarele săptămâni, ca parte a unei campanii de convingere a acestei platforme să redeschidă canalele rusești blocate.
Încetinirea serviciilor a fost "un pas necesar, îndreptat nu împotriva utilizatorilor ruși, ci împotriva administrației unei resurse străine care încă mai crede că poate încălca și ignora legislația noastră fără pedeapsă", a spus el pe Telegram.
O zi mai târziu, Khinshtein și-a reformulat discursul punând încetinirea serviciilor Youtube pe seama eșecului Google de a investi în infrastructura rusă, cum ar fi serverele locale.
Un purtător de cuvânt al YouTube a declarat că era la curent cu rapoartele conform cărora unele persoane nu puteau accesa YouTube în Rusia. Purtătorul de cuvânt a declarat că acest lucru nu se datorează unor acțiuni sau probleme tehnice din partea companiei. YouTube a repetat această declarație joi.
Rusia obișnuia să închidă site-uri web prin restricționarea traficului către anumite domenii. Deși este posibil ca guvernul să mai folosească această practică, Moscova are acum un sistem de cenzură descentralizat, cunoscut sub numele de TSPU, constând în instrumente de gestionare a traficului de producție internă care sunt dezvoltate, distribuite și controlate de Roskomnadzor, autoritatea care se ocupă cu reglementarea companiilor din domeniul comunicațiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.