Autorităţile naţionale de reglementare din câteva state membre ale UE au atras atenţia asupra creşterii numărului clienţilor de retail care îşi deschid conturi de investiţii şi efectuează tranzacţii, a precizat ESMA.
În martie, pieţele bursiere au înregistrat scăderi record, după impunerea măsurilor de izolare pentru oprirea răspândirii epidemiei, iar unele ţări membre ale Uniunii Europene au emis interdicţii în ceea ce priveşte vânzarea în lipsă (short-selling).
Vânzarea în lipsă permite unui investitor să vândă pe piaţă acţiuni pe care nu le are în proprietate la momentul efectuării tranzacţiei, dar pe care acesta le-a împrumutat în prealabil, urmând ca, ulterior, să le răscumpere la un preţ mai mic, pentru a le da înapoi celui de la care le-a împrumutat în prima fază. Astfel, o acţiune vândută în lipsă la un preţ de 10 euro şi răscumpărată ulterior, când nu mai valorează decât 8 euro, aduce investitorului un câştig de 2 euro.
Piața petrolului așteaptă altă furtună. Prețurile o vor lua razna
Firmele financiare au obligaţia legală, conform reglementărilor UE, să acţioneze cu onestitate, corect şi profesional. Ele au chiar obligaţii mai mari faţă de investitorii care sunt noi sau au cunoştinţe limitate sau nu au experienţă să facă tranzacţii pe pieţele volatile, a avertizat Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe.
ESMA subliniază că firmele trebuie să aibă grijă în mod special de posibilele ramificaţii ale crizei provocate de pandemie asupra situaţiei personale a clienţilor şi la profilul de risc al acestor instrumente financiare, pentru a se asigura că aceste instrumente financiare sunt adecvate pentru clienţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.