Această politică este discriminatorie "căci înseamnă că unii lucrători mobili ai UE din Austria care contribuie pe deplin la economia austriacă, ca mână de lucru şi sistem de securitate socială primesc beneficii mai mici", au declarat joi responsabili UE.
Potrivit acestor reguli, beneficiile pentru familii sunt calculate conform unui indice al nivelurilor naţionale de putere de cumpărare, ceea ce înseamnă că lucrătorii ale căror familii trăiesc în ţări vecine din UE, precum Ungaria şi Slovacia, primesc mai puţini bani decât omologii lor din Austria.
Comisia s-a adresat Austriei în acest sens la scurt timp după introducerea acestor politici în ianuarie 2019 pentru a-şi exprima îngrijorarea. Dar răspunsul Vienei nu a convins executivul european, responsabil de monitorizarea respectării de către statele membre a legislaţiei UE.
Citește și Muncitori întorși din Austria, abandonați de autorități pe câmp
Această politică contravine regulilor blocului comunitar în materie de coordonare a securităţii sociale şi de liberă circulaţie, potrivit unui comunicat al Comisiei. Austria este de acum deferită Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), instanţa supremă a blocului comunitar care poate ordona ţării să-şi modifice regulile, sub ameninţarea ultimă de aplicare a unor amenzi severe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.