La conferința de presă organizată la încheierea discuțiilor purtate de cei doi, Gerhard Karner, a declarat că se opune în continuare extinderii Spațiului de liberă circulație Schengen. "Poziția noastră este că sistemul Schengen, ca întreg, nu funcționează, de aceea nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia. Vedem că sunt controale la frontieră între Germania și Austria, între Austria și Ungaria, între Ungaria și Slovenia.
În Germania, s-a discutat despre control la frontiera cu Polonia. Este un semnal clar că sistemul, ca întreg, nu funcționează. De aceea, nu consider că o extindere e oportună la momentul actual", a spus Karner, potrivit Antena3 CNN.
La rândul său, ministrul Cătălin Predoiu, a ținut să sublinieze că "discuțiile au fost amicale, dar foarte serioase. Obiectivul meu - și pe parcurs am văzut că și al d-lui ministru Karner - a fost să construim, azi, un început de colaborare, să întoarcem pagina în subiectul Schengen. Să construim acea încredere care să ne ducă pe cel mai drum scurt către obiective comune, ale Austriei și ale României, inclusiv Schengen.
Nu asta e gândirea mea
Nu am venit aici pentru discuții în paradigma ministrului care vine și cere, iar celălalt refuză. Nu asta e gândirea mea și nu ăsta e modul de lucru corect. Dovadă e rezultatul din decembrie 2022. Modul corect de lucru, cred eu, este de a identifica problemele fiecărei părți, pentru a identifica soluții. Am vrut să mă asigur dacă există reproșuri sau slăbiciuni în modul în care România protejează frontierele", a subliniat Cătălin Predoiu, precizând că "a fost foarte fericit să constate că și Austria vede aceste progrese, iar România, pe toate programele pe care le are, performează".
"Îi mulțumesc domnului ministru pentru franchețea cu care a discutat. Austria nu cu România are o problemă, polițiștii români își fac treaba și la frontieră și în cooperarea polițienească. Suntem gata să continuăm această muncă împreună", a adăugat Cătălin Predoiu, asigurând că România va continua să sprijine Austria și țările europene în reformarea sistemului de migrație și azil european, a cadrului legislativ privind protecția frontierelor.
"Este o primă întâlnire, vă asigur că (urmează) și altele. Este o muncă pe care o începem și sunt convins că vom continua până când vom ajunge la un rezultat, într-un termen rezonabil", a concluzionat ministrul român, citat de Antena3 CNN.
Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen a fost respinsă, la finalul anului trecut, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al UE, desfăşurat la Bruxelles, cu două voturi împotrivă, al Austriei şi al Ţărilor de Jos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.