Jerome Powell a dat de înțeles că o scădere a dobânzilor ar putea fi decisă în lunile următoare dacă inflația va continua să scadă. Ca atare, aurul spot a crescut cu 0,5%, până la 2.159,79 dolari/uncie, după ce a atins un maxim istoric de 2.161,09 dolari la începutul sesiunii. Dincolo de ocean, în SUA, contractele futures pe aur au câștigat cu 0,4%, ajungând la 2.167,00 dolari/uncie.
Potrivit lui Marcus Garvey, șeful Strategiei pentru mărfuri la Macquarie, ușoară slăbiciune a datelor economice din SUA a oferit o scuză pentru ca aurul să se întărească, dar amploarea creșterii pare exagerată, poate din cauza achizițiilor majore de contracte futures, un trend observat începând de vineri.
Indicele dolarului american a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultima lună după declarațiile lui Powell, care a subliniat, în egală măsură, că o modificare a politicii monetare este posibilă „dacă economia se dezvoltă conform așteptărilor”. Un dolar slăbit face aurul mai puțin costisitor pentru deținătorii altor valute.
Într-un dialog cu jurnaliștii, Neel Kashkari de la Fed a spus că ar fi înțelept ca, anul acesta, Rezerva Federală să reducă ratele doar de două ori, sau poate chiar o singură dată.
Prognoza mediană a oficialilor Fed din decembrie prevedea trei reduceri de dobândă în 2024, care ar scădea rata cheie a Fed la un interval de 4,5% la 4,75%, de la 5,25% la 5,5% în prezent. Rate mai mici cresc atractivitatea aurului, care este un activ cu randament redus.
Ca urmare, aurul se menține în apropierea maximelor sale, iar graficul prezentat mai jos sugerează o inversare a tendinței pe termen mediu care ar putea propulsa aurul la noi recorduri absolute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.