Aurul a atins un nivel record marți, iar acțiunile au avut o evoluție moderată, investitorii pregătindu-se pentru noi schimbări în politica comercială americană și așteptând declarațiile președintelui Rezervei Federale Jerome Powell despre tarifele vamale și inflație.
Luni, Donald Trump a majorat la 25% taxele vamale pentru importurile de oțel și aluminiu, ceea ce a făcut ca prețurile acțiunilor producătorilor de oțel americani să crească. De asemenea, Trump a promis că va anunța taxe vamale reciproce la nivel global în zilele următoare. Cu toate acestea, el a menționat că ar putea acorda o excepție pentru Australia, iar măsurile vor intra în vigoare abia pe 4 martie.
"Piețele presupun că taxele vamale impuse de Trump sunt o tactică de negociere și așteaptă să vadă impactul real al acestora", a declarat George Lagarias, economist-șef la Forvis Mazars. "Cred că așteaptă ca fumul să se risipească."
Evoluții mixte pe piețele financiare
Majoritatea indicilor bursieri europeni au oscilat în jurul valorii de zero. Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu mai puțin de 0,1%, în timp ce bursele de la Londra și Frankfurt au atins noi recorduri.
În Asia, piețele chineze au înregistrat scăderi după ce, luni, au intrat în vigoare taxele vamale de represalii impuse de Beijing pentru energia și anumite produse americane. Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 1,1% după ce a atins un maxim de patru luni. Indicele a crescut cu peste 12% într-o lună, datorită entuziasmului investitorilor pentru inteligența artificială și cipurile electronice.
Performanțe record pentru BYD la Hong Kong
Acțiunile BYD din Hong Kong au atins un nivel record după ce compania a introdus funcții de conducere inteligentă gratuite pe aproape toate modelele sale, inclusiv pe Seagull, care costă doar 9.555 de dolari. Acțiunile altor companii din sector au scăzut semnificativ.
Aurul atinge un nou vârf istoric
Aurul a atins un nivel record, depășind 2.942 de dolari pe uncie, avansând cu 63% față de minimul de 1.809,50 dolari pe uncie înregistrat pe 23 octombrie 2023.
"Creșterea prețului aurului reflectă combinația dintre achizițiile continue ale băncilor centrale pentru a se diversifica față de dolar, cererea pentru active de refugiu și o dinamică pozitivă care atrage tot mai mulți cumpărători", a declarat Shane Oliver, responsabilul strategiei de investiții la AMP din Sydney.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.