Publicitate
Joi, autoritățile americane de resort au dat publicității datele oficiale privind evoluția inflației în Statele Unite, un indice cheie, de care depinde inclusiv decizia Rezervei Federale privind reducerea dobânzii de politică monetară.
Explicații
Prin urmare, aurul spot a afișat o creștere lentă, dar încurajatoare din punctul de vedere al investitorilor, cu 0,3%, până la 2.372,25 dolari/uncie. O revenire care cântărește însă destul de puțin în declinul înregistrat de la începutul săptămânii. Începând de luni, aurul a marcat un regres de 1% de la începutul săptămânii, iar joi, prețurile au atins cel mai scăzut nivel din 9 iulie.
Care este explicația acestui declin? O creștere a economiei americane peste așteptări. Și care, potrivit analistului Fank Watson, de la Kinesis Money, „constituie un factor de scădere pentru prețurile aurului, care tind să slăbească în perioadele de putere economică, când alte active funcționează pe teren pozitiv”.
Recordul din 17 iulie
Prețul aurului a scăzut cu 4,5% de când a atins un record de 2.483,60 dolari pe 17 iulie, în urma optimismului în creștere cu privire la reducerea, în septembrie, a ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală.
Datele americane privind cheltuielile de consum pentru luna iunie - măsura preferată a Fed a inflației - urmează să fie date publicității în cursul acestei zile.
Cererea chineză
Având în vedere că valoarea lingoului fără randament a crescut cu 15% de la începutul anului, există semne că prețurile ridicate și factorii sezonieri au atenuat cererea în China, principalul consumator de metal galben.
Importurile nete de aur ale țării via Hong Kong au scăzut cu 18% în iunie față de mai, când au fost la cel mai scăzut nivel din ultimele 10 luni. Iar în iunie, exporturile de aur elvețian către China au au coborât până la pragul minim din mai 2022.
Nici India nu a fost de ajutor
În India, alt consumator important de aur, cererea fizică a fost, de asemenea, afectată de prețurile ridicate, deși piața se așteaptă ca cererea să fie susținută de reducerea din această săptămână a impozitului pe importul de aur la cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani.
În același timp, argintul spot a scăzut cu 0,9%, până la 27,72 dolari uncia, sub presiunea scăderii activității de producție în iulie în Japonia și în alte țări.
Platina a rămas constantă la 932,88 USD, iar paladiul a crescut cu 0,1%, la 907,64 dolari/uncie.
Citește și Ce se va întâmpla cu prețul aurului în perioada următoare ANALIZĂ
Citește și Prețul aurului, un nou record istoric! Ce spun experții
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.