Prețurile aurului au scăzut luni, în timpul tranzacțiilor asiatice, până la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni, investitorii lichidându-și pozițiile pentru a acoperi pierderile din alte piețe, într-un context de intensificare a tensiunilor comerciale globale și al temerilor tot mai mari privind o recesiune mondială.
Astfel, aurul spot a coborât 3.023,10 dolari pe uncie, cel mai mic nivel din 13 martie. Metalul galben a atins, săptămâna trecută,cote istorice, dar a înregistrat un recul după anunțul lui Trump privind noile tarife vamale. Contractele futures pe aur cu scadență în iunie au rămas aproape neschimbate luni, la 3.039,0 dolari pe uncie.
O evoluție ciudată
Scăderea aurului – considerat în mod tradițional un activ de refugiu – survine în ciuda unei aversiuni generale față de risc, traderii evaluând consecințele potențiale ale tarifelor vamale generalizate anunțate de președintele american Donald Trump.
Această decizie a zguduit piețele globale, China ripostând cu un tarif de 34% asupra unei game largi de importuri americane, iar UE semnalând un răspuns coordonat. Escaladarea războiului comercial a alimentat îngrijorările legate de un puternic declin al creșterii economice globale.
Goldman Sachs a majorat de la 35% la 45% prognoza privind intrarea economiei SUA în recesiunea în cursul acestui an, în timp ce JPMorgan a a revizuit în sus, de la 40% la 60%, estimarea privind probabilitatea unei recesiuni globale în acest an în 2025.
„Chiar și aurul – în mod tradițional un activ de refugiu – a scăzut de la nivelul record atins la începutul săptămânii trecute, investitorii vânzând metalul prețios, la fel ca alte clase de active, pentru a acoperi pierderile din alte părți”, au declarat analiștii ING într-o notă.
Slăbiciunea continuă a dolarului american și pariurile tot mai mari pe noi reduceri ale dobânzii de referință din partea Rezervei Federale au oferit un anumit sprijin pentru aur, declinul fiind considerabil mai mic comparativ cu alte piețe financiare. Indicele dolarului american a scăzut cu 0,5% în timpul tranzacțiilor asiatice de luni, determinând câștiguri pentru unele metale prețioase.
Contractele futures pe argint au crescut cu 2%, ajungând la 29,805 dolari pe uncie, în timp ce contractele pe platină au rămas aproape neschimbate la 914,35 dolari pe uncie.
Cuprul urcă pe fondul unui dolar slab
Prețurile cuprului au crescut vineri, după o săptămână de pierderi, slăbirea dolarului oferind un răgaz, însă preocupările legate de tarifele vamale au limitat avansul.
„Un război comercial global este negativ pentru metalele industriale, în contextul încetinirii creșterii economice mondiale. China este cel mai mare consumator de metale industriale, astfel încât un război comercial cu Statele Unite are o relevanță deosebită pentru piețele metalelor”, au adăugat analiștii ING.
Contractele futures de referință pentru cupru de la Bursa Metalelor din Londra au crescut cu 1,1%, ajungând la 8.846,50 dolari pe tonă, în timp ce contractele futures cu scadență în mai au scăzut ușor cu 0,3%, la 4,4389 dolari pe livră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.