Aurul și perspectivele pieței în 2025
Aurul ar putea continua să își extindă seria de performanțe record în 2025, conform unui raport publicat marți de Heraeus Precious Metals. Compania estimează că prețurile aurului vor varia între 2.450 și 2.950 de dolari per uncie, susținute de reduceri suplimentare ale ratelor dobânzilor de către marile bănci centrale și de un dolar mai slab. Cererea pentru aur va fi stimulată de achizițiile băncilor centrale, riscurile geopolitice din Ucraina și Orientul Mijlociu și o posibilă incertitudine economică globală.
„Măsurile de stimulare economică ale guvernului chinez ar putea susține cererea de aur în 2025, alături de India, două dintre cele mai mari piețe globale,” se arată în raport.
De asemenea, aurul, considerat o investiție sigură în perioade de incertitudine politică și economică, beneficiază de așteptările privind scăderea ratelor dobânzilor, care reduc costurile de oportunitate pentru deținerea acestui activ neproductiv.
Alte metale prețioase: Argintul, platină și paladiu
Pe lângă aur, Heraeus prevede o creștere semnificativă a cererii industriale pentru argint, mai ales datorită expansiunii sectorului fotovoltaic. Argintul ar putea înregistra prețuri cuprinse între 28 și 40 de dolari per uncie, beneficiind de o posibilă subevaluare față de aur.
Pe piața platinei, deficitul ar urma să continue în 2025, iar prețurile vor varia între 850 și 1.220 de dolari per uncie, stimulate de cererea din sectoarele auto și industrial. În schimb, paladiul ar putea resimți presiuni descendente din cauza tranziției către vehiculele electrice, fiind proiectat să se tranzacționeze între 800 și 1.200 de dolari per uncie.
Factori geopolitici și economici
Un alt element care ar putea susține prețurile aurului este revenirea lui Donald Trump ca președinte al SUA, ceea ce ar putea genera incertitudini legate de comerț și tarife, a menționat Heraeus.
În 2024, aurul a crescut cu peste 29%, înregistrând cea mai bună performanță anuală din 2010, impulsionată de reducerea ratelor dobânzilor și de tensiunile geopolitice în creștere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.