Numeroși analiști consideră că aprecierea metalului galben va continua și că, destul de curând, se va trece pragul de referință de 3000 $. În ultimă instanță, distanța până la această limită psihologică nu reprezintă decât 2% din prețul actual al celui mai căutat activ în vremuri de instabilitate.
Un vârf de 3200 dolari în acest an
Dintre factorii care stiulează această evoluție ascendentă, experții menționează, printre altele, volatilitatea geopolitică, cererea constantă din partea băncilor centrale și percepția unei penurii susțin perspectivele pozitive pentru aur.
În acest context, UBS și-a revizuit recent prognoza pentru prețul aurului în acest an, stabilind un obiectiv de 3200 $ pentru semestrul al doilea din 2025.
Cel mai important factor pentru aur în următoarele săptămâni va fi, fără îndoială, incertitudinea legată de impactul politicii președintelui american Donald Trump asupra economiei globale și relațiilor internaționale, cu subiectul tarifelor vamale în centrul atenției.
Teama că vor rata o oportunitate
UBS a subliniat, de asemenea, că, pe lângă un sentiment puternic de creștere și o cerere mai mare decât cea anticipată din partea băncilor centrale, traderii ar putea manifesta un anumit grad de „teama de a rata o oportunitate” în ceea ce privește aurul.
„După ce au ratat mai multe oportunități de cumpărare (scurte/neînsemnate) în 2024, investitorii sunt susceptibili să fie mai precauți în fața unor modele repetitive și ar putea dori să profite mai devreme de corecțiile de preț de această dată”, a scris banca.
UBS a mai adăugat că „problemele de lichiditate ar putea amplifica revenirea și ar putea face piața vulnerabilă la o creștere în cazul unei cereri fizice mai mari”.
În final, Goldman Sachs și JP Morgan au stabilit un obiectiv de 3000 $ pentru aur la sfârșitul anului, în timp ce Morgan Stanley, contrar tendinței generale, prevede o scădere la 2700 $ în trimestrul al patrulea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.