După ce, inițial, aurul a înregistrat o scădere pe fondul anunțului privind tarifele vamale impuse de Trump, metalul galben a atins un minim de 2970,40 $ pe 7 aprilie, redresându-se, de atunci, cu peste 18% în mai puțin de 15 zile. Iar de la începutul anului, creșterea este de aproape 33%.
Care sunt motoarele acestei ascensiuni?
De remarcat că în ultimele săptămâni, aurul a profitat de apetitul investitorilor pentru activele de refugiu, în contextul în care războiul comercial declanșat de Donald Trump umbrește perspectivele economice, care oricum erau deja incerte înainte de acest conflict.
Pe lângă acest context tensionat, metalul galben beneficiază și de deprecierea dolarului, care a atins azi un minim al ultimilor peste trei ani, conform indicelui Dollar Index. Această scădere a fost alimentată de presiunile exercitate de Donald Trump asupra Rezervei Federale pentru a reduce dobânzile.
Presiunile lui Trump sporesc nu doar probabilitatea ca banca centrală să reducă dobânzile — ceea ce este negativ pentru dolar — ci ridică și semne de întrebare privind independența Fed, aspect care influențează de asemenea în mod negativ moneda americană.
Spre o reconfigurare a rezervelor internaționale?
În acest context, nu ar fi surprinzător ca aurul să capete un rol și mai important în rezervele guvernelor și ale băncilor centrale din întreaga lume, în detrimentul dolarului, ceea ce ar putea alimenta o continuare a scăderii monedei americane.
De remarcat că această depreciere a dolarului, pe lângă faptul că susține prețul aurului, a sprijinit și Bitcoin-ul, care în ultimele zile tinde să se comporte ca un activ de refugiu, relansând astfel dezbaterea privind rolul său de „aur digital”.
Un semnal de alarmă privind încrederea în economie
De subliniat că, dincolo de sprijinul adus aurului și Bitcoin-ului, scăderea dolarului ar putea agrava războiul comercial. Într-adevăr, deprecierea dolarului crește competitivitatea la export a Statelor Unite, iar unele țări ar putea fi tentate să își devalorizeze propria monedă, ceea ce cu siguranță l-ar scoate din sărite pe Trump...
În final, oricum am privi lucrurile, un asemenea apetit al pieței pentru aur nu este natural și trădează o lipsă gravă de încredere în economie din partea investitorilor. Rămâne de văzut dacă sezonul de raportări financiare, care tocmai a început, va aduce suficiente vești bune pentru a reda încrederea piețelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.