"Sunt fericit să vă spun că primele contracte au fost deja semnate. Sunt încrezător că vor urma şi alte acorduri, având în vedere că multe contracte sunt negociate în prezent", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.
Întreaga procedură a început în luna aprilie, când companiile europene au putut să îşi înregistreze necesităţile de gaze pe o platformă online pentru prima rundă de oferte, după care volumul total rezultat a fost scos la licitaţie pe piaţa mondială. Au fost să trimită oferte toți furnizorii internaţionali de gaze, mai puțin producătorii ruși.
Din datele oferite de Comisia Europene reiese că, în luna mai, au depus oferte 25 de furnizori de gaze, reprezentând un volum total de 13,4 miliarde metri cubi de gaze, mult peste cererea combinată de 11,6 miliarde metri cubi. A doua rundă va începe pe 26 iunie, cu înregistrarea cerințelor de gaze.
"Prima rundă a fost un succes remarcabil. Ne-a depăşit aşteptările. Asta arată că am avut dreptate atunci când am pus laolaltă cererea, când am folosit puterea colectivă de cumpărare a Europei şi am lucrat împreună pentru a ne umple depozitele de gaze înainte de iarna următoare", a spus Maros Sefcovic.
Între timp, în Germania preţurile la energie electrică şi gaze naturale continuă să scadă, cu un puternic efect pozitiv asupra situaţiei consumatorilor casnici. Unii furnizori de energie practică tarife semnificativ mai mici decât cele prevăzute de măsurile guvernamentale de plafonare, respectiv 0,40 de euro pe kilowatt-oră pentru electricitate şi 0,12 euro pe kilowatt-oră pentru gaz.
Experţii care monitorizează piaţa de energie a Germaniei afirmă că ofertele actuale se situează, în medie, la sub 0,30 de euro pe kilowatt-oră, cel puţin pentru clienţii noi. Pentru clienţii existenţi, nivelul preţurilor rămâne sensibil mai ridicat, depăşind 0,40 de euro. Scăderea tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali este determinată în principal de scăderea preţurilor en-gros pe bursele de energie, spun experţii.
Factorul determinant în această evoluţie este prăbuşirea preţului gazului pe piaţa spot, situat acum la aproximativ 25-30 euro pe megawatt-oră, deci sub nivelul de dinainte de război. O altă explicaţie rezidă în creşterea semnificativă în ultimele luni a ponderii alimentării cu energie electrică ieftină, eoliană şi solară, graţie condiţiilor meteorologice favorabile, mai explică experţii. Pe de altă parte, peste 70% din tarifele la energie electrică se menţin peste nivelul frânelor de preţ stabilite de guvern. Evoluţia este diferită la furnizorii alternativi, ale căror tarife sunt în general mai mici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.