De câteva săptămâni în Bosnia, ţară săracă cu 3,5 milioane de locuitori, nu se mai găsesc astfel de echipamente în farmacii. Autorităţile au făcut comandă de măşti în străinătate, însă, având în vedere cererea mare la nivel internaţional, livrările riscă să întârzie.
Criză economică mai rea decât cea din 2008? OMC ne dă răspunsul
Cu toate acestea, câţiva profesori şi studenţi de la Universitatea din Zenica, un mic oraş din centrul Bosniei, au început să fabrice măşti speciale folosind imprimante 3D, care sunt distribuite gratuit în spitale şi pentru personalul de pe ambulanţe.
Primele exemplare au fost realizate sâmbătă în micul laborator (iDEAlab) al Facultăţii de Inginerie şi Tehnologie, unde cinci imprimante funcţionează 24 de ore din 24, a declarat Mirza Oruc, 38 de ani, unul dintre iniţiatorii proiectului.
"Imprimăm în prezent la Zenica în patru locuri, cu aproximativ cincisprezece imprimante, pentru a reduce la minimum contactul dintre oameni" şi, prin urmare, transmiterea virusului, a spus Mirza Oruc, profesor la Facultatea de medicină.
Ei au avut ca model un tip de vizieră, al cărui design a fost oferit online gratuit de compania cehă Prusa, producător de imprimante 3D, şi au adaptat-o nevoilor momentului, în cooperare cu spitalul din Zenica.
"Aceste viziere sunt destinate în principal personalului medical care este în contact direct cu pacienţii", a explicat profesorul.
Circa 180 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus până acum în Bosnia. Trei persoane au murit din cauza COVID-19. Autorităţile au declarat stare de urgenţă şi au suspendat toate activităţile neesenţiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.