Deși la nivel național nu excelăm în ceea ce privește atragerea de fonduri europene, în comparație cu alte țări europene. Județul Dâmbovița pare să fie una dintre excepții.
”De doi ani de zile județul Dâmbovița se află pe primul loc în regiunea Sud-Muntenia la atragerea fondurilor europene. Ne comparăm cu județe mult mai puternice, cum ar fi Argeș și Prahova. Cred că a venit și rândul nostru, dacă de 30 ani am fost între două județe mult mai dezvoltate și toate resursele guvernamentale la vremea respectivă se duceau către acestea, a venit momentul și pentru Dâmbovița” a mărturisit președintele CJ Dâmbovița.
Infrastructură de apă-canal și gaz
În momentul de față, localitățile dâmbovițene se află într-o dezvoltare constantă în ceea ce privește rețeaua de apă-canal și gaze. Banii necesari vin tot de la Bruxelles dar și de la Guvern, spune Corneliu Ștefan.
”Fondurile europene au fost o prioritate pentru noi pentru că altfel nu putem să ne dezvoltăm. Am început cu sprijin guvernamental pentru drumurile naționale pentru că am vrut să dau un exemplu concret pentru că avem nevoie de stabilitate la nivelul administrațiilor publice locale.
Legat de fondurile europene, avem cel mai mare proiect din România privind rețelele de apă și canal din județul nostru, sunt 52 de localități incluse din cele 89, cu o valoare totală de 450 milioane de euro. Este un proiect pe care l-am structurat iar de o săptămână avem și finanțarea asigurată. Contractul de finanțare a fost semnat. În maxim 3 ani și jumătate vom finaliza acest proiect.
Pe raza județului Dâmbovița avem în cadrul Programului Anghel Saligny, avem 26 de localități care au beneficiat de proiecte de rețele de gaz. Proiectul este în derulare, ordinul de ministru a apărut de aproape un an de zile. Fiecare primărie lucrează la studiul de fezabilitatea, proiectul tehnic și bineînțeles procedura de achiziție publică.
Drumuri noi pentru turiștii din Dâmbovița
Dâmbovița pregătește infrastructura rutieră nu doar pentru persoanele stabilite în această zonă dar și pentru a facilita un flux de turiști pentru o stațiune montană care tot din bani europeni va fi dezvoltată. În calitatea sa de președinte al ADR Sud-Muntenia, Corneliu Ștefan a făcut și o scurtă analiză a atracției de fonduri europene de către țara noastră.
”Scopul nostru este de a dezvolta comunitățile locale iar noi avem șansa cea mai mare de a atrage acești bani, chiar dacă suntem în 2024, și suntem cât de cât la începutul exercițiului financiar. Din nefericire cam aici suntem, spre deosebire de alte țări care au tras până acum peste 90% din fonduri”, a mai spus președintele, în situația în care România a atras doar 3% din capacitatea totală, după cum a specificat Bogdan Chirieac.
”Noi am acoperit toată suma regiunii Sud-Muntenia pentru toate proiectele pe care le avem la nivelul consiliului, aici vorbim despre reabilitarea drumurilor județene. În Dâmbovița avem cel mai mare proiect din istoria județului prin care reabilităm 64 km de drumuri județene cu o valoare totală de 65 milioane de euro. Nu în ultimul rând lucrăm la proiectul tehnic, îl depunem până la sfârșitul anului, tot pe regiunea Sud-Muntenia, proiectul privind reabilitarea drumului județean DJ714, de 66 milioane de euro, al doilea drum pe care îl depunem anul acesta.
În ceea ce privește proiectele depuse la Bruxelles, avem un proiect strategic al României privind stațiunea turistică de interes național unde vom construi două pârtii de schi, la Moroeni. Vom finaliza anul acesta studiul de fezabilitate, avem ca deadline februarie 2025 pentru semnarea contractului de finanțare, a mai spus președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.