Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că infecția cu varianta Omicron poate provoca forme de COVID-19 care variază de la asimptomatice la grave și fatale. Creșterea numărului de spitalizări ar putea duce la o supraîncărcare periculoasă a sistemelor naționale de sănătate, după cum a precizat Maria Van Kerkhove, oficial al OMS, citat de CNBC.
"Știm că persoanele infectate cu omicron pot avea întreg spectrul bolii, de la o infecție asimptomatică, la o boală ușoară și până la cea afecțiuni severe, chiar aducătoare de moarte”, a spus Van Kerkhove.
Reprezentanta OMS a precizat că, din cauza creșterii numărului de spitalizări, este posibil ca sistemele de sănătate din unele țări să cedeze. "Dacă sistemul este suprasolicitat, oamenii vor muri. Trebuie să fim foarte atenți să nu creăm percepția că este doar o boală ușoară", a atras atenția Van Kerkhove. Ea a adăugat că persoanele în vârstă, cele nevaccinate și cele cu boli cronice sunt expuse riscului de îmbolnăvire gravă.
Mike Ryan, directorul programului de urgență în domeniul sănătății al OMS, a declarat că numărul cazurilor de infecție cu tulpina Omicron se dublează la fiecare două zile în Marea Britanie. Rata rapidă de infectare cu varianta omicron în Marea Britanie este îngrijorătoare pentru OMS - 1 milion de cazuri au fost deja identificate în această țară. În decurs de o săptămână, a avertizat Ryan, "numărul real de cazuri ar putea crește de opt sau zece ori, iar acest lucru este îngrijorător.
Citește și Unde se înmulțește OMICRON. Descoperire de ultimă oră
Citește și Omicron vine să distrugă orice speranță? Europa se uită cu groază la britanici
Citește și MODERNA face lumină în privința Omicron: Studiile științifice confirmă
Van Kerkhove a adăugat că oamenii trebuie să continue practicile de prevenire a infecției cu COVID, inclusiv purtarea măștilor, păstrarea distanței față de alte persoane și spălarea pe mâini. Ea a spus că în perioada premergătoare sărbătorilor de Anul Nou "există mai multe amestecuri sociale", astfel încât "oamenii trebuie să evalueze și să reevalueze ceea ce fac și să ia deciziile cele mai bune pentru familiile lor".
La rândul lor, miniștrii sănătății din țările Grupului celor Șapte (G7) au cerut ca răspândirea rapidă a tulpinii omicron a coronavirusului să fie considerată cea mai periculoasă amenințare la adresa sănătății mondiale.
"Profund îngrijorați de incidența în creștere [a bolii], miniștrii au convenit că ceea ce se întâmplă ar trebui să fie perceput ca fiind cea mai mare amenințare actuală la adresa sănătății globale. Este mai important ca niciodată să lucrăm îndeaproape, să monitorizăm și să facem schimb de date [privind coronavirusul]. Acest lucru ne va ajuta foarte mult să facem față situației care evoluează rapid", se arată într-o declarație comună adoptată de responsabilii menționați mai sus
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.