Conform NASA, cel mai puternic fenomen de acest gen din ultimii 150 de ani s-a produs în 2012. Din fericire, Terra a scăpat la milimetru, ca să spunem așa. Pentru că, dacă furtună ar fi lovit din plin Planeta albastră, omenirea s-ar fi întors brusc în secolul al XVIII-lea.
Ce s-ar putea întâmpla acum. În primul rând fenomenul va da naștere unor aurore boreale spectaculoase în Europa Centrală şi în Statele Unite ale Americii.
Pe de altă parte însă, tot experții NASA atrag atenția că furtuna, la intensitatea ei anticipată, ar putea provoca fluctuații în rețeaua de energie electrică și ar putea avea efecte ușoare asupra sateliților. Aceasta pentru că bariera magnetică a Pământului va fi bombardată de fotoni, ceea ce va duce la deformarea ei temporară.
Citește și POARTA spre IAD din Siberia. Oamenii de știință sunt SIDERAȚI
Ceea ce înseamnă că ar putea apărea probleme cu internetul, telecomunicațiile, transporturile aeriene din cauza afectării navigației prin satelit, se pot declanșa alarme false la unele dispozitive de protecție, iar recepționarea posturilor radio si a comunicațiilor s-ar putea face cu dificultate.
Merită amintit că, în 1972, o astfel de furtună solară a perturbat operațiunile militare ale Statelor Unite în Vietnam. Pe 4 august, echipajul unei aeronave Task Force 77 ce zbura în apropierea unui zonei portuare Hon, unde erau amplasate mine marine, a observat în mai puțin de un minut peste 20 de explozii inexplicabile. Ulterior, s-a stabilit că deflagrațiile au fost urmare a acelei furtuni solare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.