Atentat la buzunarele românilor. Furnizorii schimbă prețurile cu forța

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Facturi din ce în ce mai mari la energie și gaze
Facturi din ce în ce mai mari la energie și gaze

Românii mai primesc o lovitură de la furnizorii de energie, care caută să recupereze eventualele pierderi atentând direct la buzunarul consumatorului.

ANRE îi invită pe consumatorii care au primit sau vor primi notificări de majorare a prețurilor, să depună sesizare la Autoritatea de Reglementare.

Prețul gazelor și a energiei electrice sunt într-o creștere constantă pe piața liberă. Deja toate contractele la gaze, semnate sau reînoite în vara aceasta, prevăd tarife sensibil mai mari pentru consumatori.

Spre exepmplu, dacă în prima parte a anului, furnizorul ENGIE vindea gazul către consumator cu 123 de lei / MWh, de la 1 iulie noile contracte sau majorat cu 25%, prețul fiind de 155 de lei / MWh.

Furnizorii par a fi luați prin surprindere de prețuri mari din piața de energie și încearcă să pună în cârca românilor toate majoritățile din piață.

Atentat la buzunarele românilor

Așa este și cazul ENGIE, companie a cărei șefi au stat ei și s-au gândit și au ajuns la concluzia că cel mai bine (pentru ei) ar fi să crească prețul la gaze, cu aproximativ 13%, chiar și pentru clienții care au contract deja încheiat, cu preț fix, scadent anul viitor.

Astfel, ENGIE a decis unilateral că, începând cu 1 noiembrie 2021, prețul la gaze va fi de 175 de lei / MWh deși contractele consumatorilor expirau abia în vara viitoare.

ENGIE susține că are dreptul să crească prețul la gaze '' în cazul în care intervin schimbări semnificative ale condițiilor de piață ''. Totuși, nu găsim această referință în niciun model de contract care este postat pe site-ul companiei. Modelele de contractul stipulează faptul că prețul se modifică dacă apar modificări ale serviciului reglementat: '' Prețul este actualizat automat, ori de câte ori sunt modificate tarifele reglementate ''

Or, prețul gazului, care face obiectul creșterilor arbitrare a ENGIE, nu este un tarif reglementat, acesta fiind stabilit pe criterii concurențiale.

Ce motive invocă furnizorii

Compania ENGIE spune că de vină pentru creșterea prețurilor este '' Modificarea prețului gazelor naturale intervine pe fondul condițiilor de achiziție a gazelor atât în ​​România, cât și în Europa '' și că, de fapt, ne face o favoare, întrucât prețul de achiziție pentru perioada octombrie 2021-martie 2022 a depășit nivelul de 210 lei / MWh.

Creșterea costurilor de gaze naturale a apărut ca urmare a dezechilibrului dintre cerere și ofertă, din cauza: creșterii cererii de gaze naturale generată de redresarea economică post-pandemică și de nevoile de înmagazinare de gaze naturale (...) și prețuri asupra ofertei de gaze disponibilitate naturală în Europa și în România și alinierii prețurilor burselor naționale la prețurile din piețele regionale.

Citește și: Scumpirile la gaze îi afectează și pe cei care stau la bloc. Ce se întâmplă cu întreținerea

Ce ne îndreptățesc autoritățile

ANRE îi invită pe consumatorii care au primit sau vor primi notificări de majorare a prețurilor, să depună sesizare la Autoritatea de Reglementare.

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a declarat că modul în care procedează furnizorii este incorect, ANRE urmând a face verificări.

'' Dacă contractul are clauză în sensul căreia să poată modifica prețul, trebuie să ofere nu a fost corelat cu contractul și, din punctul meu de vedere, nu este o abordare corect din partea furnizorilor, să nu spun cuvinte mai grave cu a fi oferit înșelătoare. Un preț fix este preț fix pe întreaga perioadă a contractului '' , a declarat oficial ANRE.

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 381553.91RON
1 ETH = 8263.76RON
1 LTC = 382.81RON
1 XRP = 9.44RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel